Управители на хосписи от цялата страна се събраха в Бургас на спешна среща, за да учредят първата Национална асоциация на хосписите в България. Чрез нея те ще изпратят своите искания до Министерството на здравеопазването, които засягат хиляди лежащо болни пациенти, претърпели инсулт или такива с онкологични заболявания в терминален стадий, които имат нужда от специални грижи.

„Създадохме асоциацията, за да бъдем чути. Нашето искане е държавата, а не пациентите да поемат разходите по престоя в хоспис. Искането ни да работим по клинични пътеки ще бъде оформено и изпратено до Министерството на здравеопазването. Причината е, че голяма част от хората не могат да си позволят престоя, въпреки че се нуждаят от него. В повечето западни държави престоят се поема от държавата. Второто ни искане е институциите да разграничат домовете за стари хора от хосписите”, заяви пред БургасИНФО председателят на Асоциацията д-р Димче Миладиноски, който е собственик на хосписа в Черноморец.

В Асоциацията членуват хосписи от Бургас, Варна, Кърджали, София и други градове. Досега тези лечебни заведения нямаха собствена асоциация, която да ги представлява.

„Основните ни цели са осигуряване на обществен ресур за лечебните заведения за продължително лечение и палиативни грижи. На този етап няма осигурени средства за тези хора, а те цял живот са се осигурявали и когато трябва да си отидат с достойнство, линеят в домове. Както в много други страни, така и тук държавата трябва да поема престоя на тези пациенти, а не децата им или те самите”, споделя зам.-председарелят на Асоциацията Здравко Карамитев, който е управител на хоспис „Добролюбие” в Кърджали.