Бургас чества Освобождението, ето как почитаме паметната дата (СНИМКИ)

img

Впечатляваща фотоизложба, проследяваща историята и създаването на национален парк-музей "Шипка", ще бъде открита в Историческия музей /ул. Лермонтов 31/ от 12.00 часа на 6-ти февруари. Експозицията е посветена на 60-годишнината на парк-музея на едноименния връх и е част от богатата празнична програма, с която ще бъде отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на Бургас.

Историята на създаването на национален парк "Шипка" е представена чрез фотографии и фотокопия на оригинални документи от фонда на музея. Изложбата проследява превръщането на някогашното бойно поле в исторически резерват и строителството на Паметника на свободата.

На 5 октомври 1956 г. връх Шипка /тогава връх Столетов/ и околностите са обявени за Национален парк-музей. За кратък срок са извършени колосални строителни и благоустройствени дейности за превръщането на някогашното бойно поле в музей. Възстановени са бойните позиции и батареи, на историческите места по цялото бойно поле са поставени плочи с възпоменателни надписи. Построено е и монументално стълбище с 894 стъпала, водещо към Паметника на свободата.

Проектът е дело на проф. Михаил Кац, а по-късно е допълнен от архитектите Любен Димитров и Мара Георгиева. През 1991 г. е завършен пълният замисъл на първоначалния проект на Паметника на свободата, като по всичките му етажи е разположена тематична експозиция.

Експозицията ще може да бъде разглеждана до края на месец април.

Честването на паметната дата в съвременната история на Бургас започна в 11 часа днес на площад "Атанас Сиреков" с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината. Молебен за просперитета на Бургас отслужи бургаското православно духовенство.

Признателните потомци ще положат венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението от 11:30 часа пред Паметника на Руските освободители.

По традиция в 12.30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се проведе празничен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл "Лукойл" с ръководител Марио Егов, детски танцов състав "Лъкатниче" с ръководител Дафинка Тигърова, ДТС "Златен пламък" с ръководител Николай Цветков, вокално студио "Славееви гласове" с ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ "Добри Чинтулов" с ръководител Цветелина Стойчева и народния певец Стоян Ганчев.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя /ул. "Вола" 1/ със спектакъла "Свободата - творческо вдъхновение", по сценарий на Георги Райков.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас