90 години след смъртта си най-известният архитет на Бургас, създал най-емблематичните сгради в града, получи званието „Почетен съветник”. Това стана на тържествената никулденска сесия на Общинския съвет.

Почетен съветник на Община Бургас досега е бил само Петко Росен.

Днес, посмъртно, 90 години след кончината на Тоскани, това звание се присъжда и на него. Той е определян, като флагман на модернизацията. Отличието бе прието от Галина Кирякова, представител на католическата общност в Бургас.

Тя разказа, че най-близкия наследник на Тосканини живее в Пловдив и е женен за българка.

снимка: Митко Иванов

Невероятната съдба на Тоскани:

Един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, чийто отпечатък и днес ярко се вижда в облика на града ни. Тази година се навършват 90 години от неговата смърт, вследствие на туберкулоза. През 1885 г. след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, младият Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на Родината ни. За участието им в победния марш на българската войска, те са отличени със специален медал от италианския крал. След войната, той пристига в Бургас, където през 1895 г. Бургаският градски съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки. Рикардо Тоскани е флагман на модернизацията на града, като изгражда някои от най-емблематичните му сгради. Той участва и в проектирането и строителството на катедралата “Св. Св. Кирил и Методий”. Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас – хотел “Империал”, “Модерен театър”, къщите на Йови Водени чаров, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев, пансиона на девическото училище „Свети Йосиф“ в комплекс с католическия параклис „Свети Йосиф“, сградата на музея „Петя Дубарова“ и др. До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е негова заслуга.