Водещи специалисти от университетската спешна болница "Н. И. Пирогов" ще извършат безвъзмездни профилактични прегледи на деца в Бургас в последната събота от месеца - 27 октомври, в ДКЦ I.

Това съобщи днес създателят на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" д-р Асен Меджидиев, който е и председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник на отделението по УНГ в "Пирогов" на пресконференция в Община Бургас.

Високоспециализираните прегледи ще се извършват след предварително записване, което стартира от днес, на телефона на регистратурата в ДКЦ I - 056 810571, всеки ден между 13.00 и 19.00 часа. Желаещите трябва да запишат имената на детето, възрастта /до 18 г./ и за какъв специалист - УНГ, ортопед или др. Ако детето разполага вече с направени изследвания или някаква друга медицинска документация трябва да я носи и покаже по време на прегледа.

"Със съдействието на Община Бургас и ДКЦ I доказани специалисти от "Пирогов" ще посетят Бургас следващата събота, за да извършат безвъзмездни прегледи на деца в областта на УНГ, хирургия, ортопедия, урология, неврохирургия, офталмология и кардиология. Целта ни е профилактика и диагностика на редица хронични заболявания, които могат да бъдат овладени по-успешно в ранна възраст като гръбначни изкривявания, деформации на ходилата, на опорно-двигателния апарат и др. Откакто стартирахме програмата преди пет години прегледахме 7000 деца от девет различни града в цялата страна. Интересът към нея расте, но освен това смятаме следващата крачка да бъде изграждането на кол центрове за директна денонощна връзка с нас за консултации с местните медици при по-тежки или спешни случаи", разказа създателят на НП "Детско здраве-Пирогов" д-р Асен Меджидиев.

Подробности за инициативата предоставиха още доц. д-р Христо Шивачев - председател на Съвета на директорите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", координатор на Специализирания комплекс по детски болести и началник на Клиниката по детска хирургия в болницата, зам.-кметът по здравеопазване на Бургас д-р Лорис Мануелян и д-р Калина Ишкиева - управител на ДКЦ I.

"За нас е много важно да наблегнем на профилактиката и прегледите в ранна възраст. Всичко това го правим заради здравето на нашите деца. Ранните диагностика и лечение ще предотвратят настъпващи усложнения и хронифицирането им, ще намалят броя на хоспитализациите и себестойността на лечението. Предоставяме възможност за лесен достъп до преглед при доказани специалисти в неработен и неучебен ден", допълни доц. д-р Христо Шивачев - началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

"Тази инициатива е единствената, която идва директно от лекарското съсловие. За родителите и децата в Бургас това ще бъде много полезно. Община Бургас подкрепя напълно програмата и приветства всички медици, които участват в нея", заяви зам.-кметът по здравеопазване и превенции д-р Лорис Мануелян.

Д-р Меджидиев сподели още, че вече е обсъдено да бъде направена кампания в бургаските учебни заведения от местни лекари, която ще бъде допълнителна превенция за децата, а през април ще проведат съвместна среща с бургаските си колеги за анализиране и обобщаване на резултатите от извършените прегледи.

"ДКЦ I също ще се включи в инициативата като предостави на 27 октомври от 9 до 15 часа в кабинетите си на 3-ия и 4-ия етаж за извършване на прегледите", каза управителят на ДКЦ I д-р Ишкиева.

Лекарите, които ще преглеждат в Бургас са доказани медици с дългогодишен опит, завеждащи клиники и отделения в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов":

Проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", детска травматология;

Д-р Цоцомански - завеждащ Отделение "Детска травматология";

Доц. д-р Христо Шивачев - началник Клиника "Детска хирургия";

Д-р Асен Меджидиев - председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник Отделение УНГ;

Д-р Ботева - УНГ;

Д-р Праматарова - завеждащ Отделение "Офталмология";

Д-р Пеев - началник Клиника "Детска урология";

Д-р Попов - Урология;

Д-р Габровски - Детска неврохирургия;

Д-р Галя Тодорова - Детска кардиология;

Д-р Страхинова - Детска образна диагностика и ехография