36 на всеки 1000 души страдат от мозъчен инсулт, като в България тази статистика е най-висока в сравнение с другите Европейски страни и Русия. Населението на област Бургас също страда в значителна степен от мозъчно-съдови заболявания. Затова днес Фондация „Ротари” дари на УМБАЛ Бургас последно поколение ехографски апарат за изследване на каротидната артерия. Именно нейното запушване води до мозъчни инциденти. Най-голямата болница в региона е част от четирите лечебни заведения в страната, с които ротарианците си партнират по важния проект Rotary No Stroke Bulgaria“ („Ротари без инсулти в България“) – глобален грант на Ротари Дистрикт Д2482. Дарението бе прието от изпълнителния директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, който заяви, че болницата има готовност да организира профилактични кампании сред жителите на областта.

„Проектът бе иницииран преди повече от година и неговата цел е кампания за превенция на това тежко заболяване, вследствие на което умират милиони мозъчни клетки, които не се възстановяват никога. За наша радост УМБАЛ Бургас прие поканата, която отправихме към тях. Искаме да помогнем това заболяване да бъде сведено до минимум сред жителите на областта. Апаратът е чисто нов доплер на водеща компания в медицинската апаратура. Той е с български интерфейс и е за изследване на каротидната артерия, както и всички периферни съдове. Чрез него се изследва проводимостта, т.е. дали има нтарупвания на плаки и други вещества, които пречат за кръвоснабдяването на мозъка и са основна причина за мозъчен инсулт. Целият проект в страната е на стойност 100 000 долара, а апаратурата в Бургас е 25 000 долара. Апаратът е портативен и може да се ползва навсякъде. Нашата идея е да направим няколко безплатни кампании и извън болницата, за да помогнем за здравето на бургазлии”, заяви Момчил Момчилов от "Ротари клуб - Бургас".

д-р Бойко Миразчийски разписва договора за дарението на апарата

„От мое и от името на всички колеги благодаря на ротарианците, че избраха УМБАЛ Бургас за партньор. Тя е най-голямата болница в региона, бих казал, че една от големите болници в България. Това ще ни даде възможност да надградим нашата дейност. С този ехографски апарат, който е последна дума на техниката, освен доплерово изследване на каротидната артерия с допълнителни трансдюсери може да се изследват и други големи периферни артерии – на долните крайници. Ние определихме наши млади колеги от различни отделения от болницата, които ще изкарат курс, осигурен от „Ротари”, за да могат да работят с апарата. Моят призив е гражданите на Бургас да се изследват профилактични, а не да чакат последния момент при сериозни оплаквнаия”, заяви д-р Бойко Миразчийски.

На дарението присъстваха още д-р Лорис Мануелян зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, Красимир Ганчев, представител на Фондация „Ротари”, Стоян Бумбалов, сектретар на „Ротари клуб Бургас Приморие”, Добромир Добрев, президент на „Ротари клуб Бургас”, д-р Ваня Пайташева, член-ротарианец и Николай Киров, председател на „Ротари клуб Бургас Пиргос”.