Второкласник от основното училище „Отец Паисий“ в старозагорското село Калояновец е ударил шамар на възпитателката си, инцидентът е станал по обяд на 18 септември под одобрителните погледи на родителите. Това съобщава Монитор.

Пострадалата Весела Тодорова, която има близо 21 годишен педагогически стаж като преподавател по английски, директор и зам. директор на техникуми в Казанлък, е била привикана от директора на школото за обяснения, който й казал че има подадена жалба от бащата на малкия Андрей. В нея се твърдяло, че тя е виновна, защото предния ден ударила шамар на хлапето в час и дори размахвала нож пред лицето му.

„Това ме изуми. Веднага си написах молбата за напускане, защото не видях смисъл да се обяснявам за явни лъжи и измислици. Директорът Христо Белчев, който би трябвало да е в пенсия, е повече загрижен да запази бройката на учениците заради делегирания бюджет, а не за авторитета на педагозите. Помолих полицаите, които дойдоха заради скандала, да проверят чантата ми дали има вътре нож. По-късно отидох да подам жалба и във Второ РУ „Полиция“ – Стара Загора , но там служителят ми каза: „Ами такава е ситуацията, живеем в циганска държава, налага се да се съобразяваме с тези обстоятелства …“. Получих документа, мисля да отида и до регионалния инспекторат, но едва ли там ще вземат някакво отношение. Преди да ми удари шамар ученикът, върху мен връхлетяха баща му и майка му. Те крещяха, че ще ме подпалят, че няма да си намеря място не само в селото , но и в България“, обясни Весела Тодорова на 20 септември.

Зам. кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, чийто ресор е образованието лаконично заяви, че зная за „случката“ от телефонен разговор с директора, но не можела нищо да предприеме преди да стане ясно становището на инспектората.

Татяна Димитрова, началникът на РИО- Стара Загора отрече възпитателката да е вече освободена, тепърва щяло да се извършва проверка на място. По думите й твърде много се драматизирал един – единствен инцидент, за който все още нямало яснота.Според директора на ОУ „Отец Паисий“ Христо Белчев инцидент имало, но не е бил в класната стая, а на двора, нямало ударени шамари, а само опит за саморазправа от родителите на малкия Андрей, бащата Антон Мирчев, който реагирал нервно и недотам адекватно.По-късно пред журналисти Мирчев изрази съжаление за постъпката си и заяви, че въпреки случилото си няма намерение да спира синовете си от училище.