Тримата нови министри, гласувани от парламента, заеха постовете си, след като приеха властта от предшествениците си. Официална церемония имаше само в МВР.

В МВР трябва да има реформи и ще продължи да има, но трябва да продължим укрепване на системата на професионалната структура, каза новият вътрешен министър Младен Маринов при встъпването си в длъжност, който прие поста от досегашния министър Валентин Радев пред цялото професионално ръководство на МВР.

По думите на Маринов акцент и приоритет ще бъде обучението с практическа насоченост, за да се повиши капацитетът на служителите, работещи на терен.

Новият регионален министър Петя Аврамова обяви, че ще държи на приемствеността и ще продължи всички добри политики на предходните министри – Николай Нанков и Лиляна Павлова. Имам три приоритета в работата си – ефективност, качество и контрол, изброи Аврамова, след като парламентът гласува промените в кабинета. „Изключително удовлетворен и щастлив съм от това, че оставяме подредена къща на добър стопанин – г-жа Аврамова”, посочи пък досегашният регионален министър Николай Нанков. Той изрази убеденост, че неговият наследник на поста и екипът на МРРБ ще продължат със същите темпове приоритетите на ГЕРБ в управленската програма.

На въпрос дали би приел да стане заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Нанков не даде ясен отговор, но и не отрече тази възможност.

Властта беше предадена и в транспортното министерство, където в стола на Ивайло Московски сяда Росен Желязков.

„Секторът е тежък, за ръководител се изискват и доста лични качества, Росен Желязков притежава всички необходими качества да се справи с предизвикателствата в сектора”, каза Московски в кулоарите на парламента след гласуването на новите министри.

По думите му има теми, които изискват персонална намеса, като например забавянето на проекти по Оперативна програма „Транспорт”. Една част от проектите по програмата по обективни причини, заради начина и възможностите за обжалване, закъсняха с няколко месеца, каза Московски и допълни, че там е необходимо персонално да се влезе в детайли и да се компенсира забавянето. Друга важна тема според Московски е оздравяването и модернизацията на железниците.

Росен Желязков заяви, че е наясно с процесите, които са на дневен ред. Първото нещо е да се видим с екипа, да се създадат условия за нормална приемственост, да се внесе необходимото успокоение в работата и непрекъсваемостта на процесите и да се приоритизират следващите стъпки, каза още новоизбраният министър.

Източник: bTV