Тъжно и страшно е, че в България деца убиват деца. Това е една тенденция, която не знам как обществото може да преодолее, не съм аз човекът, който да дава съвети. Една от причините в случая не е само конкретната – това, че на него му е отказана някаква интимност.

Неговите обяснения са, че той се опитал да целуне момичето, то се е дръпнало, той се е ядосал и по някакъв начин той решил да я накаже. На мен ми се струва, че голяма част от начина, по който разсъждава, е резултат от изкривената представа на обществото как да се развиват децата ни. Това коментира съдия Стефан Стойков пред журналисти, след като произнесе присъдата на 16-годишният Иван Иванов за убийството на ученичката Никол Йончева в асансьора в бургаския ж.к. „Меден рудник“ на 20 август миналата година. Припомняме, че Окръжен съд Бургас осъди на 8 години лишаване от свобода Иван.

„Не може да се облъчват денонощно с агресивни филми, електронни игри и т.н. За мен това отношение към подрастващите е ненормално. Те живеят в среда на агресия. Струва ми се, че причината той да посегне с лекотата, с която го е направил, е именно това, плюс неговите лични мотиви. Той няма тази ценностна база, свързана с най-важното благо на човека – животът му. Искал да я накаже. Спирачката в душата му я няма. Много агресивно реагира – вижте какво става – деца се бият, посягат си..“, каза съдия Стойков.

Той подчерта съдебният състав е категоричен в присъдата си и че няма никакви съмнение. Според него тезата за невменяемостта на Иван е теза на защитата. Вещите лица са категорични, че той няма тежко заболяване. Коефицетът на интелегентност на Иван бил 82.