16-годишният Иван Иванов е осъден на 8 години лишаване от свобода за убийството на ученичката Никол Йончева в асансьора на блок 108 в бургаския ж.к. „Меден рудник“, което разтърси не само морския град, но и цялата страна. Съдия Стефан Стойков прочете присъдата преди минути.

Окръжен съд Бургас признава за виновен Иван затова, че на 20 август миналата година умишлено умъртвил Никол Йончева в асансьор с удар с нож. Подсъдимият, макар и непълнолетен, е разбирал и можел да ръководи постъпките си. Оправдан е по обвинението, че убийството е извършено с особена жестокост. Иван ще търпи инаказанието при първоначалрн общ режим, ще бъде приспаднато и времето, през коегто е бил задържан – от 22 август миналата година. Осъден е да заплати на майката 150 хил. лева обезщетение и направентите разноски по делото в размер на 6 хил. лева. Присъдата подлежи на обжалване в 15 днвен срок;.

Съдия Стойов каза, че прсъдата е постановена с пълно единодушие от целия съдийски състав.

Приехме, че престъплението е извършено от обвиняемия, както е в обвинителния акт, с изключение на изключителната жектокост, каза съдията. Експертите са категорични, че Иван е вменяем. Тезата за умествена изостаналот не влияе на неговата вменяемост и възможност да ръководи постъпките си.