Вземат се мерки мазутът да бъде източен от резервоарите. Две са компаниите в България, които могат да предложат технология за това. 100% няма никакъв риск за туризма и екологията. Това стана ясно от проведения в Областна управа в Бургас щаб по повод данните за изтичане на мазут от потъналия през 1921 г. кораб Мопанг, намиращ се на 10 км от Созопол.

Според министър Нено Димов вчера е взета проба от Морска администрация и е изпратена в лаборатория в Плевен. Концесионерите са инструктирани да почисват плажовете.

Според кмета на Созопол Панайот Рейзи топчетата на къмпинг „Градина“ и по плажовете на Черноморец не са от кораба. От десетки години там имало топчета.

Според министър Ивайло Московски подобен казус се случва за първи път. Няма информация какво е количеството. Предполага се, че става дума за около 100-150 тона мазут.

Корабът е пътувал от Истанбул до Бургас, където е трябвало да разтовари шевни машини и обувки, като попада на мина. Според морски специалисти е бил изразходил по-голямото количество гориво, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

В момента в района, където се е появило петното, са поставени бонови заграждения, за да се спре разпространението му. Взети са проби за анализ. Няма установена опасност за живота и здравето на гражданите.