Обсъждането започва отначало, защото и проектът е връщане назад спрямо всичко, което беше постигнато. Това коментира пред журналисти омбудсманът Мая Манолова във връзка със законопроекта за хората с увреждания.

Тя определи ситуацията като скандална - всичко, което сме говорили, писали, предлагали не е взето предвид и по някакви неясни обстоятелства са изписани други текстове, така че ще трябва да сме тук до последно и да се борим за всеки текст.

Най-драстичните разминавания са свързани с индивидуалната оценка и нейната задължителност за всички органи.

"Иначе това е едно голо пожелание. Правя оценка на човек, казвам от какво има нужда, но никой няма ангажимента това да му го предоставя. Важно е какви промени ще се приемат за медицинските изделия и помощните средства. Няма нищо за личната помощ", коментира Манолова.

Относно органът, който ще следи за прилагането на политиките за хората с увреждания, Манолова коментира:

"Никой не можа да даде обяснение защо този орган ще се избира от парламента. Това е все едно шефът на лекарския съюз за се избира от парламента. Това е повече от абсурдно", констатира Манолова.

Майките на деца с увреждания, които участват в заседанието, определиха текстовете от законопроекта като "боза".

"Вътре всичко е разписано в пожелателен характер. Ако има възможност държавата - ще му осигури подкрепата, но няма да си мръдне пръста, за да намери средства. За сметка на това се раздува излишно администрацията", обясни Кристина Николаева.

"Г-н Коралски ни се подиграва, че сме искали да направим мини Министерски съвет. На него идеята му е все още, че неговата агенция ще е подчинена на Министерство на труда и социалната политика. Не, няма да е подчинен на МТСП, а ще координира всички хоризонтални политики за хората с увреждания, защото политиката в момента е централизирана", каза още тя.

"Виждаме липсата на воля да се случи самата реформа. Едни текстове, които всъщност са с безброй празни думи, които нямат задължителен характер и не водят до реална реформа. Борбата е точно затова - да се сложат вътре реални текстове със задължителен характер и с реални срокове", коментира Боряна Драганова.

"Аз не искам г-н Коралски да продължава да се занимава с това, което се занимава. Къде са 2-та млн. за регистъра. Искам оставката на г-н Коралски. Искам оставката и на Адриана Стоименова. Не може тук ние да гледаме откъде ще дойде всяка стотинка за създаване на орган, за приемане на закони, които са жизненоважни за хората с увреждания и така да се пилеят пари на вятъра. Тия дупки държим да се запушат", каза Кристина Николаева.

Майките настояват Прокуратурата да даде резултат относно проверката на национално представената организация на Адриана Стоименова.

Те поставиха въпроса защо не се търси отговорност от агенцията за хората с увреждания, защо регистърът не работи. "Не да разбираме снощи, че агенцията на г-н Коралски ще започне наново да работи регистър. Отново ли 2,5 млн. лв. ще се дадат?", каза още Николаева.

Боряна Драганова пък изтъкна - на среща се обещават едни неща, а след това идваме в работните групи - няма нищо общо и ние просто се изгубихме в превода. /news.bg