Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров обяви днес бедствено положение в седемдневен срок, считано от 16 ч, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Решението за това бе взето на извънредно заседание на Щаба за защита при бедствия, а причините са няколко- преливането на участък от река Чая на територията на община Садово- землища на Садово и село Катуница, в община Родопи, в землището на село Ягодово,пропадането на пътя за с. Добралък, в община Куклен и активизиралите се свлачища по пътя Асеновград- Смолян. Бедствията са в резултат от проливните дъждове, които повишиха нивото на река Чая и тя не можа да бъде удържана от дигата в района на село Катуница, строена през 50-те години на миналия век.

В момента там работи тежка техника и се насипва едроломен камък, целта е незабавно възстановяване на съоръжението. В по-дългосрочен план се предвижда изграждането на нова дига. Пътят до родопското село Добралък пък е пропаднал на 4 км от селото и достъпът е скилно затруднен. там няма засегнати къщи и бедстващи хора, но няколко квартала на селото са непроходими. В момента се обрушва скатът, за да бъде разчистен пътя. Възстановено е електрозахранването. Пътят Асеновград- Смолян днес беше затворен заради паднали скали в района на Бачково, по- късно бе пуснат и отново спрян, тъй като свлачището отново се е активизирало. Колите се пренасочват през Кричим. /БГНЕС