Дори очите на Ивето са били зашити! Нямала е лице! Чух само писъците на снаха ми...Брат ми и мъжа ми също я видяха...Главата й е била на кайма. Без лице. Телцето слабо и цялото лилаво....Здраво място не й е оставил този изрод! Винаги плача , като си представя какви адски болки е изтърпяла, докато е изпаднала в кома....Дори и докторите в „Съдебна медицина“ в Бургас бяха потресени. Само казваха: тя не е за гледане! Мразя го от дъното на душата си този изверг!

Тези, пропити с болка, ужас и гняв думи никоя майка не би могла да си представи дори в най-големите си кошмари, че някога може да изрече. Те обаче са реалност и са на майката на крехката 19-годишна Ивета Тинева, убита чрез зверски побой в Айтос от бащата на детето си, с когото е живяла на семейни начала – Теньо Енчев. Майката Димитринка Тинева, която живее в София, за първи път разказа пред БургасИНФО за зверствата, на които е било подложено момичето, за ада, който е понасяла, за хилядите опити на една майка да защити детето си, за многобройните лъжи и манипулации, с които Теньо е държал в ръцете си Ива. Днес майката, разкъсвана от скръб, иска справедливост за убиеца на детето си – доживотен затвор, без право на замяна за 27-годишния Теньо Енчев.

Когато детето на непълнолетната тогава Ива се е родило през октомври 2015 година, баща му Теньо е бил затвора. Изтърпявал е присъда за кражби, което обаче изобщо не му е пречело да си прави гордо селфита от килията. За бебето Наско през това време са се грижили Ивето и нейната майка. „Отгледахме го до 6-месечна възраст и когато наближи да излезе Теньо от затвора, тя изчезна с детето и на другия ден ми се обадиха от Айтос с баба му! Увещаваха ме, че се е променил и щял да бъде добър баща, не трябвало да разбивам семейството им! Нямаше какво да направя....Мисля постоянно за това , опитах стотици пъти да я разделя от Теньо, но не успях , не ме послуша....Казваше ми:


Мамо , аз не те послушах, сега ще си го търпя, не искам Наско да расте без баща! Говорех й, че ще си отгледаме детето и без него, но без резултат!“, разказа почернената майка на Ивета пред БургасИНФО. Така младата майка заживява с Теньо в Айтос. Нейни близки твърдят, че тя е била подлагана на системен тормоз, фаталният побой в нощта на 16-ти срещу 17-ти юни не е бил инцидентен. Случвало се да я пребива дори за счупена чаша.

Миналата година Ива успяла да избяга от къщата на ужасите, която се намира на ул. „Хаджи Димитър“ 12 в Айтос. Била пребита, но успяла да се добере до магистралата боса, без документи и телефон. „Добри хора й помогнаха и си беше 3 месеца при нас в София. Той й каза, че ако не се върне при него, ще я изкара морално пропаднала и ще каже, че си е зарязала детето.“, разказа майката. През това време Теньо изпратил на Ива малки снимчици (вижте ги по-долу), с нищожни извадки от документ, с който той искал да й покаже, че е припознал малкия Наско и че има права над него. Така умело поставил капан на Ива и една нощ тя изчезнала от София и се върнала обратно при него в Айтос. След смъртта на момичето се оказало, че това е било една огромна манипулация и Теньо никога не е припознавал детето.

„А като си помисля само, че се опитвах да поддържам с него приятелски взаимоотношения по едно време само, за да не ми ограничи достъпа до нея ...“, разказа съкрушената днес майка Димитринка Тинева. Жената е поддържала тайно връзка с дъщеря си, постоянно е търсила доказателства, че момичето е добре, че не е бито.


Молела е Теньо да й праща снимки на Ивето, за да се увери, че тя е невредима. При един от чатовете си с него, той й показал снимка на момичето с разбита уста, друга - с подут крак. Казал, че била паднала...

През последните месеци Теньо работел в строителството, често злоупотребявал с алкохола, приемал и наркотици.

Последният таен разговор на Ива с майка й бил на 14-ти юни, няколко дни преди трагедията. Той продължил 24 минути. „Говорихме си общи неща и изрично три пъти я попитах дали се карат, дали я удря ...Тя ми отговори отрицателно. Каза, че той е по цял ден на работа, а тя гледа Наско. Сподели ми, че иска да го даде на детска градина и да започне работа, но Теньо не разрешавал....После, когато се срещнах с приятелката й в Айтос, момичето ми каза, че редовно я биел, но тя не е искала да ме тревожи, най -вече заради здравословното ми състояние.“, каза майката. Жената е претърпяла сложна коремна операция. Тя няма обяснение за точната причина, предизвикала смъртоносния побой над Ива. Не вярва, че агресията му е била предизвикана заради това, че детето се било напишкало, тъй като побоят е започнал още от заведението, където са били преди да се приберат вкъщи.


Тя се притеснява дали Теньо няма да се размине с по-леко наказание, тъй като очаква делото да мине по съкратената процедура. Допълнителните й съмнения са свързани и това, че от пребиваването му в затворите той има опит и добре познава законите.

Единствените сили, които са останали у скърбящата майка на момичето са заради малкото внуче Наско.

„Всички ще се грижим за него, нищо не му липсва! Целият блок го обожава.Той е лъчезарно и усмихнато детенце! Имам подкрепата на хиляди приятели левскари, ние сме като едно семейство. Даже преди малко ми предлагаха пари, но отказах. Той си има всичко необходимо.“, каза жената.

Тя е категорична - настоява за най-тежкото наказание за убиеца на Ивето, която завинаги ще остане на 19 години.

На гроба й е поставен венец с надпис "От майките на Бургас".

Съдбата на момичето трогна хиляди хора, а непозната жена срещнала Димитринка Тинева и пъхнала в ръката й 50 лева за закупуването на венец от нейно име. Този венец е от името на всички майки, чиито дъщери са жертва на подобна жестока съдба - да живеят със своя насилник.

"Сърцето ми щеше да се пръсне, но когато докарахме тялото на Ивето в София, първото нещо, което направих, бе да поръчам този венец. Майки, дано тези мои думи стигнат до вас, за да знаете, че спазих обещанието си! Обещах ви и да бъда силна, за да получи възмездие убиецът на детето ми и ще бъда!!! Аз държа на думата си! Благодаря и на всички хора, станали съпричастни с моята болка!!!", каза майката на Ивето.

Майката Димитринка Тинева е категорична, че въпреки болката, ще бъде силна, за да се бори за справедлива присъда на убиеца на детето си, както и заради малкия Наско.

С тези откъслечни снимки от документ Теньо държал Ивето в ръцете си.


Теньо с брат си, който също е в затвора.

Селфи на Теньо от предишното му пребиваване в затвора.