Гларусът се върна в ръцете на легендарния Петьо Пандира, чиято статуя е една от атракциите за туристите в Морската градина в Бургас. Днес работници заваряваха гларуса, ще бъде укрепена и цялата статуя.

Възстановянето й е по инициатива на Общество за духовни изяви, в което членува и Румяна Емануилиду.

Така статуята се връща към първоначалния си вид, какъвто беше по време на откриването й през юни 2015 година. Гларусът тогава оцеля в ръцете му едва 20 дни. Хулиган потроши статуята, след като се забавлява с девойка край морето. След това младежи се катериха постоянно в останалите празни ръце на Пандира, за да се снимат за спомен.

Скулптурата на Пандира е дело на Руси Костадинов. Авторът е уловил реалистичния образ на зевзека - на базата на снимки, разкази и легенди. Облечен с къси рибарски панталони, моряшка тениска и характерното кепе на главата си, Пандира е изобразен в момент, когато с трепет разказва нещо, а на ръката му е кацнал гларус.

Ако все още се чудите кой е Пандира - това е човекът, който олицетворява бургаската бохема от миналия век. След неговата поява градът никога вече няма да е същият, защото той заразява с магнетичен позитивизъм, който витае тук до ден днешен.