Голямо българско хоро се изви пред сградата на община Приморско в подкрепа на инициативата на Министерство на образованието и науката „Розите на България“, посветена на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

В Деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май морските хора отново демонстрираха родолюбив дух, като се хванаха за ръце и заиграха „Празнична сюита“ в ритъма на правото хоро. В танца се включиха и учениците от СУ „Никола Вапцаров“, заедно с техните учители и родители. Част от учениците, облечени в народни носии, развяха трибагреника в знак на съпричастност към инициативата. Служителите на общинска администрация също не останаха безучастни и се включиха в голямото хоро.

Преди да се извие хорото, учениците подредиха изложба в училището и представиха есе на тема „Българското културно наследство“.

Инициативата „Розите на България“ е посветена на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, която е определена за Европейска година на културното наследство. Тя се организира от Министерство на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница, с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Планирано бе на 11 май на публични и оживени места в страната и чужбина децата, родителите и други представители на българската общност, да изпълнят едно и също българско хоро.

Музиката за правото хоро е специално написана за „Розите на България” и е изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“.