Цялата истина за инцидента в автобус Б1 на градския транспорт бе разплетена от видеозаписите от камерите в автобуса. На тях се вижда как пътничката няколко пъти избягва таксуването като пие кафе и говори по телефона. В също време контрольорките ще бъдат наказани с глоба от една заплата, но не за това, че са глобили пътничката, а заради по-грубото им отношение.

Информацията, която беше разпространена във Facebook, че причината за скандала е глоба за говорене по телефона, е крайно невярна. След като бяха изгледани всички видео записи от автобуса, беше установено, че пътничката действително е била без билет.

„Според правилника, с който можете да се запознаете във всеки един автобус на „Бургасбус“, както и в интернет, ясно е написано, че пътникът трябва да се таксува още с влизане в превозното средство. Участничката в скандалното видео, още с качването си има няколко възможности да направи това, защото кондуктора няколко пъти застава до нея. Въпреки това, пътничката предпочита да гледа през прозореца, докато пие кафе и говори по телефона. 3 минути и няколко пропуснати шанса по-късно, тя е била проверена от контрольор, чиято работа не е да продава билети, а да ги проверява. След като се установява, че пътничката е нередовна, служителките се опитват да я глобят със стандартната глоба от 10 лева. Това, което липсва от разпространеното в интернет видео е, как жената замеря със стотинки контрольорите, след като слиза от автобуса без да плати нито билет, нито глоба”, съобщават от БургасБус.

За грубото си отношение служителите ще бъдат санкционирани с последно предупреждение за уволнение и с финансова санкция от една месечна работна заплата, според Кодекса на труда и вътрешния правилник на „Бургасбус“.

„Отбелязваме, че те ще бъдат санкционирани само и единствено заради грубото си поведение, макар и провокирано, а не защото са изпълнявали служебните си задължения опитвайки се да глобят нередовен пътник.

Ние заставаме твърдо против грубото отношение и агресията. Независимо, дали тя е от страна на пътниците или нашите служители. Имаме предвид, че работата на персонала в автобуса е натоварена и се случва емоциите да ескалират, но се надяваме, че с взаимни усилия и уважение подобни инциденти, ще бъдат избегнати за в бъдеще”, пишат от БургасБус.