Хората с увреждания вече няма да предоставят експертно решение от ТЕЛК, когато кандидатстват за социални помощи. От следващия месец Агенцията за социално подпомагане ще получава необходимата информация по служебен път, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Информацията съобщава Фрог нюз.

Агенцията за социално подпомагане ще получи достъп до регистъра на Националната лекарска експертна комисия, където са описани всички телкови решения, обяви министърът:

"По този начин ще се облекчат хората с увреждания, които по правило са затруднени в своето придвижване. Също така незабавно Агенцията за социално подпомагане ще даде разпореждане до своите териториални структури да не се изисква при кандидатстване за винетен стикер копие от валидна застраховка "Гражданска отговорност". Справките ще бъдат правени в публичния регистър на Комисията за финансов надзор".

На работно съвещание с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър е решено социалните да получат и достъп до регистрите на НАП. Така ще отпаднат служебните бележки за доходи на хартия:

"Понастоящем заявителят трябва да представя служебна бележка от работодател. Тази проверка за доходите на лицето и затова дали то отговаря на съответния доходен критерий, също да се извършва по служебен път", обясни министър Петков.