Районна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Гюлсевен Ш. Тя е обвинена за това, че на 27.04.2017 г. в гр. Бургас, от магазин за кожени облекла, като извършител и в съучастие с нейната дъщеря Филиз М. дамско яке от естествена кожа на стойност 350 лв. от владението на собственичката на търговския обект.

Гюлсевен Ш. е обвинена и за това, че на 16.04.2018 г. в гр. Бургас, в търговски обект, като извършител и в съучастие с Филиз М., в немаловажен случай, отнела чужди движими вещи – две рокли на обща стойност 400 лв. от владението на материално отговорното лице на търговския обект, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и в условията на реална съвкупност с първото деяние.

Районна прокуратура – Бургас счита определението на съда, с което е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо обвиняемата за неправилно. На първо място, събраните до този момент доказателства са достатъчни, за да обосноват извода, че обвиняемата е извършител на деянието, за което е привлечена към наказателна отговорност. Този извод е застъпен и в определението на Районен съд – Бургас. Съдът обаче е мотивирал извода си посочвайки, че не може единствено основание за задържането на обвиняемата да е височката степен на обществена опасност на престъплението, за което е обвинена тя. Районна прокуратура – Бургас е категорична, че другите две предпоставки, които законът изкисква за задържането на Гюлсевен Ш. също са налице. Обвиняемата може да се укрие или да извърши ново престъпление и този извод се мотивира не само от обществената опасност на престъпното деяние, но и от фактите, че по отношение на Гюлсевен Ш. са регистрирани 10 случая на кражби на територията на цялата страна – в гр. Бургас, гр. Варна, гр.Исперих и гр. Малко Търново. По отношение на същата е внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Варна с повдигнато обвинение по чл.194, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК (кражба). Наличието на предходно нейно осъждане с влязла в законова сила осъдителна присъда е очевиден факт.

Обвиняемата не е трудово заета. За да й бъде повдигнато обвинение по настоящото досъдебно производство, тя е била намерена след проведени издирвателни мероприятия от полицията в гр. Бургас. Адресът, който съдът е приел за постоянен (в с. Свещари, обш. Исперих), всъщност е нейният адрес по регистрация и няма доказателства, че това е актуалният й адрес по местоживеене. Този извод се подкрепя и от проведените проверки от страна на полицейските служители от РУ – Исперих, които категорично показват, че в дните след определянето на мярката за неотклонение „домашен арест“ Гюлсевен Ш. не е била открита на него. Полицейският инспектор посетил адреса е установил на него майката на Гюлсевен Ш., която е съобщила, че не е виждала дъщеря си за период от 18 месеца.

Доказателствата по делото определят извода, че обвиняемата не само може да извърши друго престъпление, но и да се укрие, включително и да напусне Република България въпреки, че Районна прокуратура – Бургас е издала забрана за това. В обясненията дадени от Гюлсевен Ш. се съдържа изявление, че тя е пребивавала в Р. Франция.

В получена от Районна прокуратура – Бургас докладна записка от полицията става ясно, че на 21.04.2018г. – денят, последващ протестираното определение на Районен съд – Бургас, в 23.00 ч. Гюлсевен Ш. заедно с дъщеря си Филиз М. (която също е привлечена към наказателна отговорност за гореспоменатите престъпния деяния), са се опитали да пресекат границата на ГКПП „Дунав мост“ – Русе.

Съдебното заседание по протеста на Районна прокуратура – Бургас ще бъде проведено на 26.04.2018г. пред Окръжен съд – Бургас.