Нискотарифните полети до Бургас значително увеличават туристопотока в Бургас при това още преди сезонът да е започнал. Това съобщи кметът Димитър Николов, който преди няколко дни е разговарял с представител на авиокомпанията.

„Проведох разговор с представител на нискотарифната компания, която в последните 15 дни извършва полети до Бургас. По негови думи средно запълняемостта на полетите до Бургас е около 90%, което надхвърля първоначалните прогнози. Надявам се, че със затоплянето на времето този интерес ще се увеличи. Успоредно с това направихме проучваме за местата, които се посещават. Най-голям интерес има към остров Св. Анастасия”, заяви кметът Димитър Николов.

Туристите са от държавите: Полша, Израел, Литва, Латвия, Естония, Холандия. Най-високият процент е от Полша. Увеличеният брой на туристите се отразява положително и на местата за настаняване в община Бургас.

„Направихме сравнение със запълняемостта на бургаски хотели от различни категории в последните 15 дни в сравнение със същите периоди през последните две години. Проучихме двуздездни, тризвездни, четиризвездни и апарт хотели, включително и апартаменти от приложенията за резервация. Средният процент на запълване на легловата база е 50%”, заяви кметът.

Самата авиокомпания е изразила удовлетворени, че въпреки ранните полети и липсата на стартирал сезон в Бургас запълняемостта на седалките е 85% - 90%.