Малко хора са забелязвали каменната стела в алеята в ляво на отиване към Морското казино. Не нея е издълбан текстът: „Изграждането на Приморски парк е започнало през 1910г. от паркостроителя Георги Михайлов Духтев”.

Духтев е приеман за бащата на Морската градина в Бургас и ако камъкът, който напомня за делото му, се слива с алеите, то къщата, в която е живял, се откроява като истинска перла. Днес в нея се помещава филиалът на Националния институт по метеорология и хидрология.

Георги Духтев е роден през 1885 г. във Варна. В последните години на 19 век той живее в двореца "Евксиноград", където работи майка му. Интересът на момчето към природата и растенията прави впечатление на цар Фердинанд. Монархът осигурява специално образование на Георги, след като той завършва гимназия с отличие. Като личен стипендиант на Фердинанд, Георги Духтев завършва института по паркоустройство и цветарство в Айсбург, Австрия.

Въпреки, че е подготвян да управлява парка и цветарниците на двореца "Евксиноград", той не остава във Варна. Младият ерудит иска да направи нещо съвсем ново и по негово настояване е назначен през 1910 г. за управител-градинар към Община Бургас. Той е човекът, под чието ръководство определеният терен за Приморска градска градина на Бургас е облагороден, залесен и оформен с алеи.

През 1923 г. Георги Духтев сключва брак с Елена Калпакчиева от Бургас. Младото семейство е настанено именно в тази тогава нова къща, построена за управителя на парка. В нея са родени двете деца на семейството - Димитър и Лиляна. Преди да почине, Георги Духтев я завещава на общината. Това е информация от книгата "Зелената система на Бургас" на доц. д-р Апостол Апостолов.



Според изследователя Митко Иванов обаче Морската градина в Бургас съществува преди 1920г. Духтев идва през тази година и допринася за създаването на европейския й облик. Неговата намеса е ключова и той оставя своя почерк, но и преди да се засели в Бургас нашите прабаби са се разхождали в красивата градина.

Във фейсбук групата Старият Бургас откриваме ценна фотография, споделена от Татяна Чифчиева. На нея деца позират пред "Цветарникът" на Георги Духтев. Цветарникът или известен още сред жителите на града като "Парника" е работното място на Духтев. В стъкления павилион, наподобяващ дворец от приказките, той експериментира и работи над различни кръстоски.


Завещанието на Духтев са красите цветни алер, в които бургазлии прекарват с децата си най-хубавите часове почивка. А къщата на архитекта продължава да носи романтиката на времето, в което е живял.