Започна подписка за промяна на националния ни празник

img
снимка: интернет

Българи започнаха подписка за промяна на националния ни празник, в знак на възмущение, че той е превърнат ден за преклонение пред чужда държава и разделя нацията вместо да я обединява.

В мотивите към петицията се посочва, че със Санстефанския договор не се създава българска държава, а се постановява руска окупация (в чл. 8). 
Народът ни дори е заплатил на Москва 32.5 тона злато като окупационен дълг.

"На 3 март (19 февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им.
На българите, макар и участвали във войната, е отказано не само участие, но и присъствие при подписването на този акт." - подчертават инициаторите на петицията.

Те посочват, че не България, а Черна гора, Сърбия и Румъния, получават независимост по силата на Санстефанския договор, но в нито една от тези страни 3 март не само не е национален, но не е и официален празник.

Чл. 8 от Санстефанския договор, уреждащ окупацията на България.

"Единствено у нас, където резултатът от този договор е заменянето на османската власт с руска окупация, това е национален празник." - констатират авторите на документа.

"Националният празник на една страна трябва да бъде повод за гордост и национално самочувствие. Такива може да има само при отбелязването на важна историческа дата - плод на съвместните усилия и героизъм на народа и неговите управници... 
Освен всичко друго, националният празник трябва да обединява нацията, а не да я разединява. Обединява ли ни сегашния празник или дълбае пропаст на разделение в обществото ни?
Нима в 1337-годишната история на България липсват славни дати, достойни да бъдат национален празник на страната ни?! Нима ни липсват звездни исторически мигове, сътворени изцяло от нас, българите?!" - питат авторите на възванието, като посочват, че България е единствената страна в света, която има за национален празник деня на своята окупация от чужда държава.

Източник: News.bg

 

7 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

7 Коментара

 •  
  Николай
  2018-03-17 07:56:57

  Абе журналисти като пишете, развивайте си темите! Тупнахте едно л***о и го оставихте да мирише. Ами кажете къде може да се намери тая подписка, какви други варианти предлагат!

 •  
  Начо Динев
  2018-03-16 18:48:15

  Крайно време беше!

 •  
  Guest
  2018-03-11 23:32:58

  Това е последният БОЙКОВ тетих.

 •  
  Опълченец
  2018-03-06 13:39:46

  Какви българи- краварски подлоги.Джендъри нещастни.

 •  
  Кирил
  2018-03-06 11:53:46

  А бе и златно ,,ако,, да изходим пак ще се намерят критици.Дето ще са недоволни как се е получило? Ей страшен народ сме! То бива бива ама и това да се критикува чудна работа!?

 •  
  Дядо Иван
  2018-03-06 10:30:16

  Заслужаваме си съдбата. Може да е лошо, но това ни обединяваше. Да останем и без него - добре. Кое да е и кога ще постигне същия ефект. А кажете Соросоиди нещастни.

 •  
  Иван
  2018-03-05 18:39:05

  Празнувам победата на шипка над турците.

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас