“Фортисимо” значи динамика, сила. Това е името на музикалния ансамбъл, който през миналата година прослави Бургас и България по целия свят. Те са новите звезди на Бургас, отсече и композиторът Стефан Диомов, който обожава песните на 14- те момичета и момчета. Диригентът им Милена Добрева измислила името на ансамбъла и успехът им от “Игра на хорове” в “Шоуто на Слави” повлякъл крак за динамични и силни изяви, донесли медали и слава на младите певци, разказва "Труд".

Сега, най-голямата им мечта за 2018- та година е да участват в Световните хорови игри в Южна Африка, след няколко месеца. Новата песен, която разучават и ще представят на сцената там е “Калиманку Денку”- песента, донесла световна слава на певицата Янка Рупкина, чиито корени са от Странджа планина, от бургаския край.

“Фортисимо” съществува вече година и половина. Диригентката на ансамбъла Милена Добрева споделя, че много обича хоровото изкуство и многогласното пеене. Когато отишла като преподавател в Музикалното училище на Бургас, тогава възникнала идеята да направи този ансамбъл. Зимата на 2014- та се счита като рождена дата на талантливата формация.

Самата диригенка е възпитаник на морската музикална школа. Пее и свири /на пиано и валдхорна/ още от дете. Пяла е в хора на Милка Стоева, който сега носи нейното име- “Милка Стоева”. Оттам има най- топли спомени, защото там в пионерския дом, по време на репетициите, се е научила на точност, коректност, навици, отговорност и приятелство. Оттам идва любовта и към многогласното пеене. Сега, с дъщерята на Милка Стоева- Светла, са големи приятелки и много си помагат.

Успехът и в пеенето става с мечти и много труд, обяснява Милена Добрева и дава хрониката на успеха на “Фортисимо”.

През 2016 година Фортисимо печели формата “Игра на хорове” в “Шоуто на Слави”.- “Хората ни харесаха и започнахпме още по упорито да работим. Станахме много по взискателни към себе си. Миналата година беше много силна за нас. Спечелихме майския хоров конкурс, който е международен, във Варна. Там грабнахме първа награда в категория “Камерни хорове”, а повече от 10- 15 години, български хор не бе печелил никаква награда и това наистина беше изключително постижение. След това, в Рига, отидохме на Европейски хорови игри, където също спечелихме /там вече на световно ниво/, беше през месец юли.

Станахме победител в категория “Камерни хорове” и това ни изпрати директно на още по високия конкурс, пак в рамките на същия фестивал- “Гран при на нациите”. Спечелихме самото “гран при”, което за нас беше изключителна радост и постижение. За нас е гордост че представихме града и България”.

Следва националния конкурс “Бургас и морето”, в края на юли, където им присъждат първа награда на журито с максимален брой точки и наградата на публиката, двете най високи награди. Песента им е “”Имам в сърцето си море”, по музика на Петър Алексиев и текст на Ивайло Вълчев.

През ноември месец миналата година, по покана на английски меценат, “Фортисимо” били на Албиона и изнесли там концерт. Финал на годината било участието им в Коледния концерт на Стефан Диомов.

Децата от “Фортисимо” са приятели помежду си. “-Ако не са приятели, няма да има развитие”, казва Милена Добрева и добавя: “Опитвам се да ги възпитавам в толерантност, коректност един към друг и отговорност. Ако между тях има кавги и спорове, нещата няма да се случат. Ние сме вече едно семейство.”

Сега им предстои самостоятелен концерт в Антверпен, по покана на два университетски белгийски хора, през февруари.

В чужбина, към българското пеене са много добре разположени, защото то е стойностно, смята Добрева. Тя и питомците и се готвят за участие и за Световните хорови игри в Южна Африка през юли. За там подготвят нова песен- изключително трудната “Калиманку Денку”. Обработката за хор е на Красимир Кюркчийски.

“Имаме голямо желание да се явим на този най- висок хоров конкурс”, казва диригентката. Те пеят още “Лале ли си ,зюмбюл ли си”, “Бре Петрунко”, “Назад, назад моме Калино” и др.

“В чужбина изключително се тачи нашият фолклор и обработките към него, защото той е изключително ценен и красив.

“Фортисимо” приемат предизвикателствата. Колкото е по трудно едно произведение, в началото се плашат, но като се получи добре и вече се влюбват в него.”

Поколението от млади изпълнители като цяло е талантливо, смята диригентката на звездите от “Фортисивмо”. Според нея обаче трябва да има таланливи композитори, които да пишат музика. Да пишат шлагери и вечно зелени песни.

Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Мими Иванова…и още много други- те оставят след себе си шлагери. Всяка песен на Стефан Диомов също е шлагер. И е приятно да се слуша, и да се пее. Няма значение колко е годишна, въпросът е да има стойностна, качествена музика.

“Имаме много способни млади творци- Мария Илиева, Поли Генова, Михаела филева…Просто трябва композиторите да пишат музика, която да оставя във времето”, заключава Милена Добрева.