Звездите на Бургас от “Фортисимо” атакуват Южна Африка с "Калиманку Денку"

img
Снимка: Павлина ПОПОВА, архив

“Фортисимо” значи динамика, сила. Това е името на музикалния ансамбъл, който през миналата година прослави Бургас и България по целия свят. Те са новите звезди на Бургас, отсече и композиторът Стефан Диомов, който обожава песните на 14- те момичета и момчета. Диригентът им Милена Добрева измислила името на ансамбъла и успехът им от “Игра на хорове” в “Шоуто на Слави” повлякъл крак за динамични и силни изяви, донесли медали и слава на младите певци, разказва "Труд".

Сега, най-голямата им мечта за 2018- та година е да участват в Световните хорови игри в Южна Африка, след няколко месеца. Новата песен, която разучават и ще представят на сцената там е “Калиманку Денку”- песента, донесла световна слава на певицата Янка Рупкина, чиито корени са от Странджа планина, от бургаския край.

“Фортисимо” съществува вече година и половина. Диригентката на ансамбъла Милена Добрева споделя, че много обича хоровото изкуство и многогласното пеене. Когато отишла като преподавател в Музикалното училище на Бургас, тогава възникнала идеята да направи този ансамбъл. Зимата на 2014- та се счита като рождена дата на талантливата формация.

Самата диригенка е възпитаник на морската музикална школа. Пее и свири /на пиано и валдхорна/ още от дете. Пяла е в хора на Милка Стоева, който сега носи нейното име- “Милка Стоева”. Оттам има най- топли спомени, защото там в пионерския дом, по време на репетициите, се е научила на точност, коректност, навици, отговорност и приятелство. Оттам идва любовта и към многогласното пеене. Сега, с дъщерята на Милка Стоева- Светла, са големи приятелки и много си помагат.

Успехът и в пеенето става с мечти и много труд, обяснява Милена Добрева и дава хрониката на успеха на “Фортисимо”.

През 2016 година Фортисимо печели формата “Игра на хорове” в “Шоуто на Слави”.- “Хората ни харесаха и започнахпме още по упорито да работим. Станахме много по взискателни към себе си. Миналата година беше много силна за нас. Спечелихме майския хоров конкурс, който е международен, във Варна. Там грабнахме първа награда в категория “Камерни хорове”, а повече от 10- 15 години, български хор не бе печелил никаква награда и това наистина беше изключително постижение. След това, в Рига, отидохме на Европейски хорови игри, където също спечелихме /там вече на световно ниво/, беше през месец юли.

Станахме победител в категория “Камерни хорове” и това ни изпрати директно на още по високия конкурс, пак в рамките на същия фестивал- “Гран при на нациите”. Спечелихме самото “гран при”, което за нас беше изключителна радост и постижение. За нас е гордост че представихме града и България”.

Следва националния конкурс “Бургас и морето”, в края на юли, където им присъждат първа награда на журито с максимален брой точки и наградата на публиката, двете най високи награди. Песента им е “”Имам в сърцето си море”, по музика на Петър Алексиев и текст на Ивайло Вълчев.

През ноември месец миналата година, по покана на английски меценат, “Фортисимо” били на Албиона и изнесли там концерт. Финал на годината било участието им в Коледния концерт на Стефан Диомов.

Децата от “Фортисимо” са приятели помежду си. “-Ако не са приятели, няма да има развитие”, казва Милена Добрева и добавя: “Опитвам се да ги възпитавам в толерантност, коректност един към друг и отговорност. Ако между тях има кавги и спорове, нещата няма да се случат. Ние сме вече едно семейство.”

Сега им предстои самостоятелен концерт в Антверпен, по покана на два университетски белгийски хора, през февруари.

В чужбина, към българското пеене са много добре разположени, защото то е стойностно, смята Добрева. Тя и питомците и се готвят за участие и за Световните хорови игри в Южна Африка през юли. За там подготвят нова песен- изключително трудната “Калиманку Денку”. Обработката за хор е на Красимир Кюркчийски.

“Имаме голямо желание да се явим на този най- висок хоров конкурс”, казва диригентката. Те пеят още “Лале ли си ,зюмбюл ли си”, “Бре Петрунко”, “Назад, назад моме Калино” и др.

“В чужбина изключително се тачи нашият фолклор и обработките към него, защото той е изключително ценен и красив.

“Фортисимо” приемат предизвикателствата. Колкото е по трудно едно произведение, в началото се плашат, но като се получи добре и вече се влюбват в него.”

Поколението от млади изпълнители като цяло е талантливо, смята диригентката на звездите от “Фортисивмо”. Според нея обаче трябва да има таланливи композитори, които да пишат музика. Да пишат шлагери и вечно зелени песни.

Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Мими Иванова…и още много други- те оставят след себе си шлагери. Всяка песен на Стефан Диомов също е шлагер. И е приятно да се слуша, и да се пее. Няма значение колко е годишна, въпросът е да има стойностна, качествена музика.

“Имаме много способни млади творци- Мария Илиева, Поли Генова, Михаела филева…Просто трябва композиторите да пишат музика, която да оставя във времето”, заключава Милена Добрева.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"