Дерайлиралата по-рано през деня цистерна на гара Бяла е собственост на същата фирма, чиито цистерни доведоха до инцидента в центъра на Хитрино, научи bTV от свои източници.

Тогава, отново заради излизане от релсите, стана експлозия и причини смъртта на седем души, а 29 бяха ранени. 50 сгради от селото бяха унищожени от взривната вълна. Собственик на цистерните в Хитрино е фирмата „Булмаркет”.

Според информация от НКЖИ тази сутрин маневрен състав на „Булмаркет” извършва маневра на гара Бяла, без да е получил разрешение за нея. Вследствие на това, извън релсите с първата талига излиза един от вагоните, който е бил пълен с пропан-бутан.

На място веднага са изпратени органите на МВР, Гражданска защита, авариен екип и възстановителни средства на НКЖИ.

Ще има ли обезщетения за кошмара, който преживяха хората в Хитрино?Защитата на пострадалите има информация, че компанията „Булмаркет рейл карго” не разполага с налични средства да обезщети пострадалите

Полицията разследва инцидента в Бяла.

Разследващите предполагат, че в случая композицията не се е движела с превишена скорост, какъвто беше случаят в Хитрино. По-вероятно е неизправност на цистерната да е причина за излизането от релсите.

Проверява се дали дефектът е в полуоските на авариралата в Бяла цистерна.

Назначена е и комисия за установяване на причините за инцидента.

В 12:30 ч вагонът е върнат на релсите.

източник: bTV