Бургазлии най-често се жалват за изоставени автомобили. Това стана ясно след справка с придобилите популярност напоследък мобилни апликации, чрез които гражданите подават сигнали за нередности в своя град. Само през последните 24 часа бургазлии са снимали и докладвали 19 изоставени автомобила из целия град, сред които има бусове, коли на таксиметрови компанни, катафалки, както и изоставени ремаркета. Част от автомобилите са със свалени номера. Срещат се дори такива, които са изоставени паркирани по тротоарите. Броят на докладваните изоставени автомобили е много по-голям, ако се проследят публикациите назад във времето.

Другите проблеми, за които най-често сигнализират гражданите са за неправилно паркирани автомобили, стърчаши кабели, опасни дървета, незаконни антипаркинг колчета, замърсени тревни площи, та дори и за контейнери за смет без капаци, както и за разхождащи се стопански животни в междублоковите пространства или в дворовете на къщите в най-новите крайни квартали на Бургас.

Потребител с името Ивайло пък е подал оплакване срещу гларусите в Бургас. "Тази птица тормози живущите в Централна градска част със своето гракане дори и през зимните месеци. Не разбирам защо тази не местна за страната ни птица, внесена в началото на 19 век от Испания, се толерира като някакъв символ на града", казва той и моли да се намали нейната популация. Оператор на мобилната апликация веднага се е заел с обработката в Контактния център на Civi и ще го входира в Община Бургас. "Имайте предвид, че по закон общината разполага с 30 дни, в които да отговори какви мерки ще бъдат предприети за решаването на проблема. В много случаи общината реагира и в по-кратки срокове на вашите сигнали, като действията се предприемат и преди официален писмен отговор", гласи отклика на операторът.

Марио пък отговаря, че напоследък и бургазлии са станали много. "По този въпрос имате ли предложение?", пита той в коментарите под снимката на гларуси.

Не липсват и шегаджии. Един от тях е Живко, който пък е подал сигнал, в който описва, че настилката на булевард „Богориди“ е „разрушена и има множество дупки“. „Не ходете там“, съветва чешита. Потребителите на апликацията веднага са разбрали майтапа и приемат това с усмивка. Интересното е обаче, че макар от месеци да се знае за този ремонт и въпреки множеството публикации в медиите и на сайта на Община Бургас, оператор на Civi е приел сериозно сигналът. „Здравейте, Живко, сигналът ви за разрушена настилка на бул. "Алеко Богориди" вече се обработва от Контактния център на Civi и ще бъде входиран в общината. Имайте предвид, че по закон общината разполага с 30 дни, в които да отговори какви мерки ще бъдат предприети за решаването на проблема. В много случаи общината реагира и в по-кратки срокове на вашите сигнали, като действия се предприемат и преди официален писмен отговор. Ще ви държим информирани тук“, гласи отговорът на Ивета Стоянова.