Преди дни Министерството на здравеопазването предупреди, че има опасност от "внос" на морбили от чужбина. Данните сочат повишена заболеваемост от дребна шарка в съседните ни страни: Румъния, Сърбия и Северна Гърция.

„Морбили е остро инфекциозно заболяване, силно заразно. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно– капков път. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11дни. Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен човек, настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта. До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването, поради наличието на антитела, предадени от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко”, обяснява вирусологът на медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Николова.

Диагностицирането на болестта става с помощта на клинико- имунологични лабораторни изследвания, които „ЛИНА” извършва.

„По време на обрива се появяват специфични антитела IgM, IgA, IgG, които обуславят имунния отговор. Първите два изчезват в продължение на около два месеца, а IgG антителата остават трайни и пожизнено. След успешно проведена ваксинация се образуват същите IgG антитела, които са защитни и при среща с вируса може да настъпи инфекция, която е много по- лека. Това налага извършване на лабораторна серологична диагностика за доказване на специфичните морбилни антитела IgM и IgG по метода ELISA. Наличието на IgM антитела са бързопреходни и са показател за прясна инфекция, а в някои случаи и за реинфекция. Серумните проби се вземат между 5-я и 30-я ден. Доказването на IgG антителата, след 14 ден от началото на заболяването е показател за преминаваща инфекция, а динамиката им – за преболедуване на фона на направена в миналото ваксина. Същите тестове се използват за доказване на IgG антитела за отчитане на имунният отговор след направена ваксина или реваксина”, допълва вирусологът на лаборатория „ЛИНА”.

Как започва заболяването и какви са симптомите през различните периоди?

В клиничното протичане на заболяването морбили се наблюдават три периода: остър /катарален/, обривен и възстановителен.

Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, ринит /серозно-слузеста секреция от носа/, сълзотечение, светобоязън, кихане. Появява се кашлица - груба, неповлияваща се на обичайното лечение. Постепенно температурата достига до 38,5º-39º С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците, фаринкса.
На 3-5ден се появява характерният макуло-папулозен обрив с ново повишаване на температурата до 39º-40º С. Той се развива поетапно, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща гърдите, гърба и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. През този период може да се появят усложнения от централната нервна система, от белите дробове - сухи, свиркащи и влажни хрипове, от сърдечно-съдовата система.

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил и общото състояние постепенно се нормализира.

Диагнозата се поставя при наличие на три симптома: генерализиран макулопапулозен обрив в продължение на 3-4 дни /брустница, дребна шарка/, температура 38,5º и наличие на кашлица, ринит, конюнктивит.

„След въвеждане на специфичната профилактика на морбили, често се наблюдават нетипични форми на заболяването. Има много заболявания, които са със сходен обрив- рубеола морбилоза, скарлатина, инфекциозна еритема, адено вируси, коксаки вируси, медикаментозин алергичен обрив и др., затова извършването на изследвания е важно”, заявява вирусологът.

В лаборатория „ЛИНА” майките могат да проведат изследвания, а след това да се консултират с вирусолога д-р Николова за резултатите на децата им.

снимка: интернет