В рамките на един месец КАТ ще даде възможност шофьорите, ако искат, да си проверят нивата на замърсяване от автомобилите. „Целта е не да санкционираме, а да призовем всички да не допускаме замърсяване над нормите“, заяви Фандъкова.

Кметът на София и министърът на околната среда и водите Нено Димов присъстваха на представянето на газ анализаторите за проверка на автомобили. „Със СДВР стигнахме до извода, че КАТ могат да извършват контрол, ако имат достатъчно уреди. Столична община пое ангажимента и закупихме 7 газ анализатори, които предоставихме на „Пътна полиция“, за да може да не се допускат автомобили, които не отговарят на изискванията на замърсяването на въздух“, каза Йорданка Фандъкова.

Газомерите са на стойност от около 70 хил. лева, а средствата са от бюджета на СО.

„Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% - от битовото горене“, обясни кметът и изтъкна, че строгият контрол е изключително важен.

От своя страна министър Нено Димов заяви, че ще започне преговори да бъдат закупени газ анализатори за всички области на страната. „Надявам се до края на тази и началото на следващата инициативата да бъде реализирана и в цялата страна“, коментира Димов. „София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, няма да има необходимия ефект“, посочи министърът. „Трябва да има и следващи за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата, така че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсители на въздуха“, поясни Нено Димов.

„Пътният трафик е единият източник, а битовото отопление е другият. Успоредно трябва да работим и с двете“, категоричен е министърът. /faktor.bg