Обичате ли баклава? Макар за произхода на баклавата ожесточено да спорят турци и гърци, ние българите също сме я приели като традиционен десерт по празниците. Повечето хора обичат баклавата, защото е сладка, но също поради тази причина отказват да ядат баклава - защото тя е просто сладка. Представите ви за баклавата обаче ще се извъртят на 90 градуса с нашето предложение. Направите ли баклавата по тази рецепта, ще разберете, че тя освен сладка може и да бъде и вкусна:

За плънката и блата:

500 грама орехи и лешници, нарязани на едро

250 грама захар

1 пак. Канела на прах

1 пак. Ванилия

Настъргана кора от лимон

1 пак фини точени кори

250 г масло

За сиропът:

700 мл. Вода

500 г захар

2 лъжици мед

2-4 пръчки канела

Кората от един лимон

Кората от един портокал

Масово у нас практиката е да се залее охладената баклава с горещ сироп. Ние обаче ви препоръчваме да залеете баклавата, която току-що сте извадили от фурната с охладения сироп. Затова започваме подготовката на десерта първо с варенето на сиропа. 700 мл вода се варят час - час и половина на бавен огън с канелените пръчки, кората от лимон и кората от портокал. След като всички аромати са добре усвоени, сваляте от котлона, изваждате корите и канелата, добавяте захарта и меда и изнасяте на терасата, за да се охлади.

Докато сиропа се вари подготвяте пълнката и нареждате баклавата в най-голямата ви тава. Орехите и лешниците трябва да са нарязани на едри парчета. Разбърквате ги със захарта, канелата, ванилията и насртърганата кора от лимон. Маслото също трябва да се разтопи. Разпределяте корите на три и редите в намазнена тава първата третина като добре намазвате обилно всяка кора с разтопеното масло. В момента на пазара има специални кори за баклава, които ви препоръчваме да купите, защото са по-фини. Пакетът, който закупихме ние съдържаше 18 кори, така че след като наредите първите 6 в тавата разпределяте половината от плънката равномерно върху тях. Отгоре редите още 6 кори и разпределяте останалата половина от плънката върху тях. Най-накравя покривате с последните 6 кори. Следва разрязването на парчетата по ваш вкус, но ние ви препоръчваме те да са по-малки. Пече се на предварително загрята на 170 градуса фурна в средата с включени реотани отгоре и отдолу.

Докато се пече баклавата сиропът трябва вече да се е охладил. Залива се в момента, в който извадим корите от фурната, така че да чуете цвърченето на охладения сироп върху горещата тава. По този начин се предава и лек карамелен оттенук във вкуса. Правилото е да се налива сиропът в разрезите, които сте направили предварително. По този начин баклавата е готова за консумация още с нейното охлаждане. Иначе е най-вкусна след като е престояла поне 24 часа и повече.

Добър апетит!