70-метровият пилон на Чинията на връх Бузлуджа да бъде превърнат във величествена статуя на Исус Христос, предлага старозагорец в официално писмо до областния управител Гергана Микова. Това е едно от най-дръзките предложения за бъдещето на уникалното съоръжение, чакащо реда си за проучване от комисията, която ще трябва в скоро време да вземе решение как сградата да бъде санирана и запазена. Информацията съобщава Монитор.

Авторът на предложението напомня, че най-яркият символ на Рио де Женейро онтираната върху 709-метровия хълм Корковадо през 1931 година статуя на Спасителя е само 39,6 м висока, а нашата щяла да стане допълнителен магнит за туристи и поклонници със 70-те си метра.

От областната управа напомниха, че след построяването й Чинията, за която имаше идея да бъде прехвърлена от държавата на БСП, но поради финансови проблеми червените отказаха да я стопанисват, е била част от националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, чиито паметници са били охранявани от МВР. За кратко време, поради липса на достатъчно средства, полицията прибрала своите хора от района, но няколко месеца по-късно се върнала обратно край Паметника на Свободата.