Убийства, жестоки семейни трагедии, агресия и отмъстителност белязаха за нещастие и изминаващата 2017-та година в Бургас. Днес, в дни на равносметка, когато всеки преосмисля преживяното през изминалите 12 месеца е полезно да покажем и най-големите ужаси, които се случиха, не поради природни бедствия, инциденти или катастрофи, а това, което може да роди човешка ръка. Психолозите трудно могат да намерят път към всеки, склонен да извърши подобно чудовищно действие, но пък всеки от нас може да размисли докъде може да стигне в своята агресия и познава ли край себе си опасни хора. За да не пишем черни хроники. (КАКВА БЕШЕ 2017-та ГОДИНА ЗА БУРГАСКА ОБЛАСТ ВИ ПРИПОМНЯМЕ В ПОРЕДИЦА МАТЕРИАЛИ - СЛЕДЕТЕ ГИ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ, за да си извадим поуки)!

Защото Бургас тази година даде една от най-малките жертви на неописуема жестокост – 11-годишната Никол Йончева.
Бургас беше буквално разтърсен вечерта и през нощта на 21-ви август.

Момичешки труп в блок 108 в бургаския ж.к. „Меден рудник“ и окъпан в кръв асансьор станаха символ на чудовищна жестокост.

Зловеща картина, която часове наред за полицаи и криминалисти остана неразгадана, до 1,50 часа през нощта, когато се получава съобщение за изчезнало момиче. Тогава се разплита случая, а няколко часа по-късно е задържан и извършителят. Обвиняем по случая е 15-годишният Иван.

Никой от съседите не можеше да повярва, че той е извергът-убиец. Причината е, че той е тих, кротък, учил е с ресурсен учител, играе с малки деца и останалите или го бият или го използват като момче за всичко. Иван обаче също като Никол е имал двойнствен живот в социалната мрежа фейсбук, където се запознават. Там според разследващи двамата си уговарят и фаталната среща. След нея поведението на профила, който и да е стоял зад него, става повече от странно и може да Ви изправи косите. Часове след убийството в профила на Иван са споделяни всички статии за трупа, открит в асансьора, а по това време самоличността на убитата все още не е установена.

Въпросът, който всички си задаваха е луд ли е Иван, за да наръга красивото момиченце във врата с нож, а след това да й вземе телефона и да я изостави в кабинката, докато кърви и се бори да си поеме дъх. И по-покъртителното – да се отправи без притеснение към поляната пред блок 96, където живее, само на няколкостотин метра, за да си играе с децата. Отговор на този въпрос, който е ключов за делото, се крие в съдебно-психиатричната експертиза, която все още не е публично ясна.

Три месеца след смразяващото убийство на 11-годишната Никол Йончева, която бе заклана в асансьор в ж.к. „Меден рудник”, тийнейджърът Иван Иванов продължава да търка наровете в Бургаския затвор. След фаталния ден, бавноразвиващото момче бе отведено в следствения арест и макар пред полицията да призна за престъплението, според родителите му той отрича да е отнел човешки живот.

Жестока драма почерни руенското село Снягово, а дни наред жителите на няколко населени места трепереха от ужас, докато бъде открит убиецът

Убийството стана на 25 май, през нощта. Тогава беше заклан с нож вторият мъж на бившата жена на Мехмед Юсеин – Ереджеп, а тя беше в болница, докато чакаше дете. Потресаващи подробности за жестоката касапница разказа в съда служебният адвокат на обвинения – Златко Златев. Версията на мъжа е, че убитият Ерджеп, който е новият мъж на бившата му съпруга – Айше, е заплашвал дъщерите му. Мехмед има две дъщери от брака си с Айше, които след развода им, живеят с майка си.


Мехмед влязъл в къщата в Снягово въоръжен с нож, вила и фенер. Според служебния му защитник Златко Златев ножът бил за самозащита, в случай, че новият мъж на бившата му съпруга, му скочи насреща. Вилата била за сплашване. Мехмед Юсеин разказал пред адвоката си, че убитият Ереджеп го бил тормозил. Когато той влязъл в дома на Ереджеп в Снягово, бившата му жена Айше изпаднала в паника и започнала да крещи, за да събуди родителите на настоящия си мъж, които спели на долния етаж. Тя излязла от къщата и започнала да вика. Мехмед я ударил с пръчка по главата, за да спре, защото щяла да събуди децата.

Според адвоката му, Мехмед не знаел, че Ереджеп е мъртъв. Опитал се в 1 часа във фаталната нощ да звънне на свой познат от листата на ДПС, но той не му вдигнал телефона, а след това си загубил апарата, твърди адвокат Златев. Мехмед разбрал дни по-късно, по време на разпита в полицията, че Айше е бременна.
В Снягово, а и в околните села цареше истински ужас от тази кървава семейна касапница.

На 29-ти януари убийство потресе и созополското село Зидарово - разчистване на сметки между бизнесмен с европрограма и работник.

За виновен е признат 39-годишният фермер Недялко Танев, убил с нож бившия си работник Стоян. Той бе осъден на 10 г. затвор, обжалваше присъдата си в Апелативния съд в Бургас.
Недялко отглеждал животни в село Зидарово от средата на 2015 г., получавал за това и средства от еврофондоре. Жертвата- Стоян, бил нает, за да пасе добитъка. Заради тежката зима в края на 2016 г., част от животните измрели. Работодателят обвинил за смъртта на биволите работника си и го изгонил от работа.

Отношенията им се влошили още повече през януари следващата година. Разривът стигнал до там, че Танев дори заплашил семейството на пастира, че „ще им пусне кръв, ако не му върнат дължимото“. Той се свързал с двама души, които срещу заплащане е трябвало да пребият Стоян. Те обаче не се отзовали. Тогава Недялко взел правосъдието в свои ръце. Към три часа след полунощ на 29 януари т.г. ., след употреба на алкохол, фермерът взел кухненски нож от дома си, тихомъклом се промъкнал до мястото, където пастирът и семейството му спели, влязъл в стята й забил три пъти острието в жертвата си .Не след дълго Стоян издъхнал.

Фатална се оказа годината и за руенското село Вресово, където 19-годишният Петър Лечев уби 49-годишният Станко Желязков с кол

За роднините му драмата беше „Срам, няма да може да се ожени“. Трагедията стана на 8-ми октомври. Петър живеел с майка си, баща си, двете си сестри и тримата си братя. Работил в дърводобива. Още сутринта съобщил на кмета на селото за убийството.

„Знам защо съм тук, съжалявам, защото стана туй нещо. Аз не исках, просто гледах да се пазя, защото той е по-едър от мен и по-як“, каза пред съда Петър.

Припомняме и още един

случай през годината, който само само поради щастлива случайност и експертната намеса на лекарите не завърши трагично, но е истински пример за зверство.

И е показателен, за да не се стига до горе изброените трагедии.

На 29-ти юни безпомощната, пребита до полуживо състояние, пред болницата в Бургас беше изсипана 25-годишната Маргарита. Очевидци, видели състоянието на момичето, разказаха тогава, че буквално е била размазана с нечувана жестокост, дни наред. Стаята, в която е била с приятеля си в хотел по Южното Черноморие е била пълна смрад, миришища на мърша от разложените рани на младата жена. При полицейски екшън в Китен за побоя беше задържан известният на полицията Илко Тонев от Харманли.

При опит за бягство, той скочи от втория етаж и си натроши прешлените, което го отърва и от правосъдие в Бургас. Размина му се с парична гаранция тогава и забрана да напуска страната, която наруши.

Снимките от тежкото състояние на Маргарита пък бяха публикувани от благотворителна организация, за да провокира общественото мнение срещу трафика на хора. Внимание, неподходящо съдържание!, пишеше в предупреждението, отправено от Джулиян Робинсън за Мейл онлайн.

Те бяха публикувани от Дейли Мейл, разпространени от Норберт Цейпек -създател на център за жертви на трафик на хора в България. С публикацията си той зовеше за помощ за вече допълнителни медицински грижи и допълнителни операции, за които трябват средства.