2017-та година бе наситена с драматични и тежки събития в Бургас, които пораждаха скандали и въпроси. На някои обществото получи категоричен отговор, но други останаха обвити в тайна. Изтичащата година не им даде отговор, очакваме го през 2018-та.

Напомняме за част от мистериите, които, въпреки обществения отзвук, остават неразгадани и до днес. Ще продължим да търсим, да питаме.

Първата от тях е смъртта на противоречивия Горан Горанов, който почина в Бургаския затвор на 25-ти март. Горан бе познат с честите си изблици на агресия, от които пропищя целият град. Успоредно с това обаче за него се знаеше, че е носител на шампионска титла от европейско първенство за кадети по класическа борба в Измир. Негови приятели дори са превърнали в градска легенда историята, че е бил толкова силен, че при едно от задържанията му от полицията чупи белезниците на две с голи ръце и ги захвърля. Пътят на някогашния шампион завърши кошмарно, след като бе осъден на две години и половина заради нападение над надзирател. Горан не успя да излезе от затвора, защото почина по мистериозен начин. Жизнен път, който беше прекъснат от множество агресия, която така и никой не можа да укроти, докато той беше жив – нито правосъдие, нито лекари, нито семейство.

„Горан буквално е бил попарен като след изгаряне, по кожата на гърба и ръцете му има червени петна”, обясни адвокат Захари Кирилов.

От какво са изгарянията?

Според адвокат Кирилов петната по кожата е възможно да са получени след изкъртена тръба от парното отопление в затвора, което тогава, по информация на други лишени от свобода, е било с много високо напрежение. Горан най-вероятно сам е изкъртил тръбата, затворници твърдят, че е буйствал през последните си дни. Според адвоката на семейството му той е изпитвал много силни болки и именно прагът на чувствителност може да е причина за сърдечния проблем. Наш репортер поиска разрешение да влезе в килията, където Горан бе откри мъртъв, но получихме отказ да бъдем допуснати.

Версията за парното бе потвърдена и от Георги Вълев, осъден на доживотен затвор по делото „Килърите”. Този месец той бе свидетел на банковия обирджия Стефан Стефанов, който съди държавата за лошите условия зад решетките. Вълев е лежал в Бургаския затвор.

„От момента, в който надуят парното в затвора става като сауна. Това парно го надуват почти до 100 градуса и затова Горан умря, беше сварен, така го надуват, че вътре става като сауна. Само с отваряне на капака на вратата на килията може да се регулира. Но капаците бяха заварени през 2014 година. Първо ги направиха да се заключват, а преди това ние си отваряхме когато искаме. 2014 година решиха да ги заключат, монтираха специални заключалки и после ги счупиха и накрая ги завариха и пробиха по средната дупка за шпионка”, свидетелства Вълев.

По делото са смъртта на Горан са събрани девет тома, но и до момента обвинени няма. Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров поиска лично да се запознае със събраните доказателства, а случаят бе изпратен в столицата. Дали ще остане в Софийска градска прокуратура, заради правната и практическа сложност или ще се върне при следовател в

Бургас ще се решава на централно ниво. Мистерията със смъртта на Горан обаче остава.

Най-голямата мистерия не само за широката общественост, но и за медицината обаче ще остане руският гуру Митрадевананда Свами, който изпадна в кома в деня на екстрадирането си в Русия.

Едно от най-шумните дела това лято бе това на руския гуру Митрадевананда Свами, заловен в Бургас, който според обвиненията е оглавявал секс секта и е издевателствал над деца. Митрадевананда бе пратен в следствения арест на територията на Бургаския затвор, една от последователките му Татяна също бе задържана, а останалите опънаха бивак пред храма на Темида и настояваха да бъде пуснат.

Но всъщност Митрадевананда попада в тази класация, заради нещо друго. 40-годишният йога мистериозно бе открит в кома в ареста, след куп процесуални хватки, целящи да отложат екстрадирането му в Русия. Когата стана ясно, че той заминава, гуруто втрещи всички, като изпадна в кома, запазвайки добри жизнени показатели. Така и не стана ясно от какво е била причинена и дали сам е успял да се вкара в това състояние. Няколко дни по-късно той се събуди също толкова мистериозно и в крайна сметка бе екстрадиран.

В началото на лятото една иманярска среща завърши с неизвестност в Руенско и до днес не разбрахме официално откритият череп чий е

В началото на юли 53-годишният иманяр Васил Канев изчезна в района на село Билка, община Руен. В мащабното му издирване се включиха полиция, местни жители и близки, но безуспешно. Преди да изчезне, мъжът е бил с още двама души в скалиста местност край селото. Тримата се разделили, а той после не се явил на уговорената среща.

На 11-ти септември ужасяваща находка бе открита край село Билка. Говедар и пчелар се бяха натъкнали на череп, който най-вероятно е мъкнат от хищници. А на около 1 километър от него, няколко дни по-късно бе намерен и сак, вероятно паднал от човек, минаващ през гората.
Зловещите останки бяха намерени на около 2 километра по въздушна линия от мястото, където месеци по-рано изчезна Канев. Все още не е ясно дали намерените останки са негови.

Блудствал ли е учителят Христо Радев със смугла ученичка?

Преди няколко месеца случаят с обвинения в блудство бивш директор Христо Радев раздели Нова Паничарево на две. Част от хората не можеха да повярват, че достолепният преподавател се е възползвал от ученичката, която е пък е дъщеря на човек, с който Радев има отдавнашно неразбиратлество. От своя страна ромката Радостина приемаше медии цял ден след отправените обвинения със завидно приповдигнат дух. Към обвиненията й се присъединиха още няколко момичета, а бившият директор остана под домашен арест. В навечерието на Коледа мярката му за неотклонение бе изменена в парична гаранция от 3000лв.

Каква е истината и колко време е необходимо, за да се разбере реални ли са обвиненията, изкривена ли е истината и кой е жертвата. Дори да бъдат посочени конкретни факти, като че ли това ще остане един от случаите, по които винаги ще има съмнения.

Най-жестокият и мистериозен случай, преплетен с бизнес война за скръб по млад човек е този за Костадин Джардов, за който така и до днес официален отговор няма.

Как тялото на убития ученик Костадин се озова в погребална агенция „Архангел Михаил”?

Смъртта на 16-годишният ученик Костадин Джардов, който бе прегазен от джип докато пресича кръстовището на главния път Бургас-Созопол, за да отиде до спирката, взриви общественото мнение. Но загадката с трупа му предизвика още по-дълбоко въмущение. След като бащата на починалото момче пристигна от чужбина, се разрази голяма драма. Агенцията “Архангел Михаил” твърдеше, че им е възложено да подготвят тялото и искаха 1300лв., за да освободят трупа за погребението. Бащата обаче отказваше да ги плати, защото не знаеше кой се е свързал с тях, а на заявката като поръчител беизписано името на починалия. Стигна се до намесата на икономическа полиция, която иззе трупа, за да се състои погребението. Управителят на „Архангел Михаил” Кристиян Киров заяви за БургасИНФО, че близки на детето са поръчали погребението при него.

Кристиян Киров, собственик на агенцията "Архангел Михаил"

Дали това е така трябваше да каже прокуратурата, чието разследване трябвапе да приключи днес, на Коледа. По-рано обаче то бе върнато в полицията за изясняване на обстоятелства. Така 2017-та обгърна с мистерия и този случай.