Служителите на Министерството на вътрешните работи излизат на национален протест днес. Причината е неизпълнените искания от предишния протест на 20 ноември, които са за увеличение на заплащането на служителите в МВР, повече полицаи на пътя и по-добри условия на труд. Протестът ще бъде в Деня на професионалния празник на гранична полиция, като протестиращите ще са концентрирани около граничните контролно-пропусквателни пунктове, тъй като още в началото на протестните действия служителите на МВР заявиха, че ще протестират около всеки голям празник, свързан със структурата.

Заместник-председателя на синдикалната федерация на служителите на МВР Димитър Попов заяви пред Радио „Фокус“, че няма да има блокиране на гранични пунктове по време протеста.

Той ще започне от 11:00 часа на ГКПП „Станке Лисичково“, ГКПП „Стрезимировци“ и пред РДГП „Елхово“.

В 11:30 часа протести ще има на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“.

В 12:00 часа ще е началото на протестите на ГКПП „Дуранкулак“ и в град Сливен пред РУ – Сливен.

Протестният маратон ще бъде закрит в 18:30 часа във Варна на площада между „Транспортна болница“ и Митница – Варна.

„Няма да създаваме никакви пречки за преминаващите пътници, тъй като се очаква засилен трафик. Няма да пречим и на колегите, които в момента ще бъдат на работа и ще обслужват този поток. Протестът ще бъде изцяло законен. Ние нямаме право на стачка, както и нямаме право да блокираме пътища или да затрудняваме движението. Нашият протест ще бъде изцяло съобразен със Закона за митингите и манифестациите, където е записано много ясно, че не трябва да бъдат създавани пречки за безопасността на движението и въобще за нормалният трафик и обществения ред. Няма да пречим на никого, затова нека хората са спокойни – те ще могат да пътуват без проблеми“, каза още Попов.

Той добави, че протестиращите ще седят от двете страни преди зоната на ГКПП-та, където ще кажат какви са техните искания, след което ще се разотидат. Протестът се очаква да продължи около 60 минути на всички 5 гранични пункта.