Невероятно признание се случи в залата на Бургаските художници, където преди минути се състоя церемонията „Бург на годината 2017“. Обявеният за отличието архитект Вмил Бурлянов обяви пред всдички, че се отказва от наградата си, защото мисли, че има по-достоен човек, който я заслужава и това е спасителят Пламен Карашев, който оказа незаменима помощ на пострадалите при потопа в Бургаско.

Архитект Бурлянов, който кметът Димитър Николов нарече новото лице на архитектурата в Бургас, заяви, че в класацията има много достойни хора и ги поздрави поименно. Но е липсвал човек, който да е рискувал живота си за пострадалите, защото тази година е била трудна за Бургас, заради бедствията. Той обяви, че иска да връчи наградата Бурга на годината на Пламен Карашев и помоли, който може да го свържи с него, защото не е могъл да го намери. Това предизвика бурни овации в залата а кметът Димитър Николов заяви, че постъпката му е изключително достойна.

Пламен Карашев е млад бургазлия, който бе в критичните точки, пострадали от наводнението почти денонощно. Помагаше при чистенето на къщите и инициира мащабна дарителска акция с внушителни размери, като повлече със себе си десетки приятели и съмишленици (виж ТУК).

Спасителят Пламен Карашев с един от пострадалите при наводнението в село Ливада, които той познава поименно и лично

В категрия "Завърнали се младеиж" печели Даниела Павлова за сребърния медал от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии в Америка. Даниела Павлова е ученичка от 12 клас в АЕГ „Гео Милев“. Интересите и са в областта на Компютърни науки и компютърна сигурност, както и Екология. Сертифицирана е като MS Office Master; Три поредни години заема първо място на националния кръг на MS Office World Championship, а през Август 2017 става вицешампион на световния кръг в Америка.

Даниела каза, че е много горда, че е развяла българското знаме в чужбина.

Останалите номинирани в конкурса бяха диригентът Левон Манукян, треньорът Андрей Тодоров, поетът Ваньо Вълчев и режисьорът Георги Дюлгеров.