Уникални срещи, сълзи от благодарност, жестове на признателност, грижа, болка, но и надежда – това е днес село Ливада, община Камено, което полека се отърсва от ужаса на бедствието, сполетяло местните жители на 24-ти срещу 25-ти октомври. Селото днес наистина е като строителна площадка – работници влязоха да ремонтират из основи приземните етажи на къщите, доброволци раздават помощи, хората си помагат един на друг. 17 са къщите, в които от вчера е започнал ремонтът, каза пред БургасИНФО шефът на фирмата, която предоставя услугите. Хората са повече от скромни, искат наистина да си свършат работата и дават надежда на изстрадалите жители, чиито домове са наводнени. Работата кипи, първите резултати вече са налице, а потърпевшите пред очите си виждат как мокрите им домове се превръщат в нормални помещения. „Ще направим на първите етажи по една кухня и една спалня, ще ремонтираме с изолация отвътре, така че влагата да отива навън“, казаха специалистите от фирмата-изпълнител пред наш репортер.

Докато трае обаче огромната дейност по всички инфраструктурни поражения, в центъра на селото спря поредният малък камион с екип от членове на ОЗБГ (Организация за закрила на българските граждани). Тези млади момчета бяха от първите дни до хората в селото. Нямаше да отдаваме такава значимост поотделно на всеки доброволец, ако тези мъже не направиха наистина всичко, за да накарат местните хора бързо да се възстановят от най-големите щети от бедствието. Те наистина са герои, познават по-добре от кмета на селото всеки местен жител, знаят не само как се казват хората, но и точно от какво имат нужда, кой, кога и как ще може да използва дарените от хората покъщнина, хигиенни препарати, лопати и ботуши. Просто са уникални и жителите на Ливада им го признават. Посрещат ги като свои приятели, спасители, съмишленици, изказват им болката си, споделят с тях проблемите и надеждите си. И изказват огромна, огромна благодарност!

Първата, която днес ги посрещна, беше Стоянка, която с мъжа си Гочо е била извадена от потопа от свой роднина - пожарникар. "Щяхме да сме умрели, просто сега спим в една малка стаичка, върху влагата - отгоре", каза жената. Тя е толкова горда, че дори не иска да припари до кметството, където са събрани помощите. Не иска да се чувства като човек, който се възползва от дарените от хората вещи. Момчетата я увещаваха да отиде да вземе най-елементарни неща, но тя отказваше ...защото не иска да я коментират. Днес в дома й работеха строителните бригади и тя искрено се радваше на присъствието им.

Наш екип беше с четири от момчетата на ОЗБГ и лично се убеди в начина, по който хората реагират.

Пламен Карашев, Стефан Петров, Георги Стоянов, Кирил Чайков отново бяха при хората, като къща по къща им предлагаха шкафове, легла, дюшеци и санитарни препарати и всичко необходимо. Те са от първия ден там, хората буквално ги приемат като кметове и шерифи на Ливада. Тези момчета знаят дори имената на кучетата и котките в селото, макар че са от Бургас – модерни, с професии и всевъзможни съвременни занимания. Но искат местните жители да върнат живота си.