Кампанията за осъществяване на контрол по отношение на предлагането и продажбата на стоки за ученика в навечерието на новата учебна година е преминала спокойно, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред BIT и коментира, че този факт е показателен за ефекта, който може да се постигне, когато една дейност се осъществява методично, целенасочено и отговорно.

„За разлика от минали години, когато установявахме редица нелоялни търговски практики при предлагането на различни стоки и услуги за ученика, то през тази година е по-различно. Нямаме нито една жалба и нарушенията са сведени до минимум”, посочи Маргаритов. Той даде пример със случаите от минали периоди, когато „раниците с ергономичен гръб се оказаха също толкова тежки и неудобни, колкото тези, за които подобен анонс не беше отправен. Или продажбата на бележник в комплект с лична карта и подвързия, чиято цена се вдигаше в пъти. Подобни практики, които квалифицирахме като нелоялни, практически отсъстват от пазара”, допълни председателят.

Маргаритов потвърди, че КЗП участва съвместно с Българската агенция по безопасност на храните и Националната полиция в инициативата на Върховната административна прокуратура за извършване на нарочни проверки в търговските обекти около и в училищата за установяване на евентуална продажба на опасни храни или на такива, които биха могли да повлияят неблагоприятно на подрастващите. „Този въпрос не е толкова потребителски, колкото е изключително важна обществено значима тема и правилно Прокуратурата я е подела. Трябва да има такива проверки и те следва да доведат до рязко ограничаване възможността децата да бъдат изкушени от вредни за тяхното здраве стоки и услуги”, изрази мнение председателят на КЗП, като припомни, че контролният орган неведнъж е извършвал проверки за продажба на тютюневи изделия на деца.

Има ефект от такива кампании и ние сме готови да ги провеждаме, както по повод началото на учебната година, така и във връзка с други важни потребителски периоди, в които може да се наблюдава засилен риск от нарушения от страна на търговците”, допълни Маргаритов.

В отговор на въпрос на водещия за развитието на темата за т.нар. „двоен стандарт” при храните Маргаритов каза, че в момента по нея работят много активно всички институции, включително на европейско ниво и добави: „Този петък в Братислава ще се състои среща на най-високо равнище с участието на четирима министър-председатели. На нея основната тема ще бъде именно кога и каква нормативна промяна в европейската регулаторна рамка да бъде извършена възможно най-бързо, за да се сложи край на предлагането на стоки с различно съдържание в различните държави от ЕС, когато тези стоки са от една и съща марка.”

В програмата за контролната дейност на КЗП до края на годината са планирани и кампании за проверки във връзка с „Черния петък” и зимните празници.