Каквото и да си говорим, рибарите в Ченгене скеле край Бургас са открай време спецове по кръщаването, пише „Труд“. Буквално ври от прякори, а някои си имат по два. Например Сталин е по-известен като Сулката, кметът Димитър Янчев- Брадата, бай Янко- Попчето, Гошо Терсенето, Дънди Крокодила (много приличал на КлинтИстууд), Гошо Изгорелия, Гошо Чикагото и др. Кръщават си също и лодките- някои на имената на жените си.

„Като се ожених първия път, кръстих лодката на жена ми, но се разведох и го изтрих. После написах името на втората си жена, но пак се разведох и пак го изтрих. Сега е на третата, но не знам докога“, разказва един от обитателите на Ченгенето.

Сталин няма лодка и няма такъв проблем. Но разказва, че младее, защото няма жена, която да го тормози. Само това оставало, и без това рибарлъкът бил достатъчно уморителна и тежка професия.

Ще сменят ли и „Ченгенето“?

Много е възможно като са тръгнали към промени, риболовците да решат да сменят името и на селището си. Доста от тях отдавна не го харесват. Лека му пръст, бившият кмет Стоян Сербеза, разказваше, че това име е заради близкия пристан, на който преди години цигани товарели въглища за Истанбул. Ченгене скеле означава „циганския залив“, което не приляга никак на обитаваното от морските култово място. Въпреки че ветровитите имена на улиците са били подложени на обществено обсъждане, засега никой не е повдигал темата за тотална смяна на името на Ченгенето.

Акъли за рибена чорба

Иначе патронът на селището е Свети Николай Чудотворец, в чест на който има издигнат и параклис. Светецът обаче тук почитат и на 6-и декември, но най- вече на 19- и , по стар стил. Целта е да им дойдат повече гости, защото на 6- и има много именници, пък е и празник на Бургас и всички са много заети. Традиционно на празника от сутринта поне три казана започват да къкрят до кръчмата „Морски сговор“. Чорбата се прави обикновено от цаца, граца и чернокоп.

И понеже много морски вълци се навъртат наоколо, всеки, който мине, дава акъл как трябва да се свари курбанът от риба.

А ето и подробности за морските ветрове, които ще станат имена на улици

Кой е най- големият недостатък на Слънчев бряг? – Че в курорта улиците нямат имена. По този параграф рибарското селище Ченгене скеле край Бургас сложи в малкия си джоб големия курорт. Преди броени дни новината гръмна и обиколи залива: Рибарите си измислиха имена на улици! Имена, и то какви…

Нека улиците им да са само шест на брой, но са кръстени с любов на на ветровете, които духат от сушата към морето и обратно.

И всеки вятър си има своята история.

Идеята дошла спонтанно. Рибарите сeдели на раздумка в култовата си кръчма „Морски сговор“, по името на славното им сдружение, когато решили да наименуват улиците си. Обаче в никакъв случай не трябвало да бъдат баналните и изтъркани „Морска“, „Рибарска“ или „Капитанска“.

„Тук трябва да надминен всички по оригиналност и да им покажем, че рибарите не са случайни хора“, решили вкупом морските. И тогава някой предложил- имената да са на ветрове.
Например едната улица ще се зове „Мелтем“. Това е източен вятър, който духа през лятото. Появява се обикновено в края на август и през септември. Някои го наричат „карпуз-мелтем“, защото сезонът му е, когато зреят дините.

Другата улица е „Сироко“. Това е далечен източен вятър. Далечен, защото не се съобразява с температурните разлики, познат е по цялото Черноморие и с една дума не е местен. За разлика от тукашните му побратими- бризовете.
„Те духат сутрин от брега към морето, защото в тази част от деня водата е по- топла от сушата.Следобед, посоката им е от морето към брега. А вечер всичко утихва“, разказва председателят на сдружението „Морски сговор“ Димитър Янчев.
„Улица „Бриз“ обаче няма да има, защото е много тривиално“, обяснява той.

Следващият вятър-кръстник е „Боненте“. Той е сутрешен и е бриз. Местен вятър е и духа само по бреговата ивица. „Лодоз“ пък духа от югозапад, в канала, по който се влиза в рибарското селище. Затова и на негово име улица ще има, обясняват радостно морските.

В селището живеят над 200 души, а лодките са 1000, тъй като някои имат повече от една. Сега, като се въведе ред с адресите, всичко ще се опише- кой рибар къде живее, колко лодки има…Защото идеята е селището да стане туристическа атракция. Да идват туристите и да видят уникалния бит на българските рибари. Опасано от няколко канала, по които лодките излизат на риболов и влизат после с натежели мрежи, селището Ченгене скеле наистина е много живописно.

Една от рибарските улици обаче няма да носи името на вятър. Тя отдавна е наименувана „Консервна“.

Като героите на Стайнбек

За това име ги вдъхновил романът на писателя Джон Стайнбек „Улица Консервна“.
„Чели сме и знаем“, клатят глави морските вълци. Хижите там били все на хора, приличащи на героите. Такива – облъскани от съдбата, обясняват те.
„Улицата на консервните фабрики в Монтерей, Калифорния, е цяла поема, смрад, проскърцващи звуци, особена светлина, песен, навик, носталгия, блян…“, пише Стайнбек. Улицата на Ченгенето е тясна и малко неугледна, но пък по нея тръгват всеки ден с надежда за слука към своя храм- морето.

Един от живеещите на улица „Консервна“ в Ченгене скеле е Сталин Илиев. „Труд“ вече писа за изключително опитния риболовец, кръстен на Йосиф Висарионович, защото навремето „това се смятало за престижно“. Той е носител на наградата за нематериално културно наследство, понеже е вече почти единственият , който умее да плете и курдисва мрежи.

Един отмиращ занаят, който Сталин иска да завещае на някой младок и да бъде спокоен, че има наследник. Иначе, от 40 години е в морето. Роден е в Северна България, израснал в София, но в Бургас дошъл да кара войниклъка и тук си останал.