Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Оксана П. и мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Павло Б., двамата украински граждани. Те са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по по чл. 242, ал. 1, буква „д“ от НК, с правна квалификация на деянието - „квалифицирана контрабанда“.

Наличните в досъдебното производство доказателствени материали са достатъчни да мотивират извод, според настоящата съдебна инстанция, че действително на 12.08.2017 г., при преминаване на държавната граница на Република България с Република Турция, в района на ГКПП „Малко Търново“, на територията на страната са били пренесени, без знанието и разрешението на митниците, лекарствени продукти, предназначени за третиране на онкологични заболявания, над 200 опаковки, с ориентировъчна пазарна цена 94 775 лева.

Окръжен съд – Бургас установи от показанията на трима митнически инспектори в Митнически пункт Малко Търново, че проверката на управлявания от Оксана П. автомобил, в който са се возили обвиняемият Павло Б. и детето й – Б. П., е извършена след преминаване на автомобила през държавната граница на Р България с Р Турция, и след като обвиняемите били изрично попитани дали носят стока, валута или валутни ценности, подлежащи на деклариране. Процесните стоки са били открити в багажното отделение на пътното превозно средство. Съгласно свидетелските показания на митническите служители, при откриването на стоките в автомобила им, двамата обвиняеми заявили, че са взели лекарствата по рецепта от аптека в Р Турция и целта им била да ги превозят от Р Турция до Р Украйна, където да ги предадат на лицата, за които са предназначени.

След привличането им в качеството на обвиняеми на 13.08.2017 г., Оксана П. и Павло Б. са дали различни обяснения. Павло Б. е признал, че лично е получил откритите в автомобила препарати по куриер в гр. Истанбул, без да заплаща за тях, като за тази уговорка обвиняемата Оксана не е знаела и не била наясно, че Павло е поставил тези стоки в автомобила, с който се придвижват.

Обвиняемата Оксана П. на свой ред отрича да се била наясно, че сред багажа им в автомобила, при преминаване от Р Турция в Р България са се намирали процесните стоки, за които разбрала едва при откриването им от българските митнически служители.

При така установените обстоятелства, Окръжен съд – Бургас заключи, че по отношение и на двамата обвиняеми е налице първата предпоставка, обосноваваща вземането на най-тежка мярка за неотклонение, а именно - обоснованото предположение, че те са извършили престъплението, за което са обвинени. По отношение на обясненията им, съдът не кредитира обясненията на обвиняемата Оксана П. в частта, където твърди, че не е знаела за наличието на процесните стоки в управлявания от нея автомобил и обясненията на другия обвиняем, че само той, и без знанието и участието на обвиняемата, е натоварил процесните стоки в автомобила до откриването им от митническите органи.

Съдът намира, че по отношение на двамата обвиняеми е налице и втората предпоставка, визирана в чл. 63, ал. 1 от НПК – реална и непосредствена опасност, двамата обвиняеми да се укрият, ако не бъдат под стража, най-вече чрез опит да напуснат пределите на страната. На първо място, наличието на опасност от укриване се поражда от естеството на повдигнатото им наказателно обвинение и предвидените за него тежки санкции. На следващо място, при установяване на престъплението и започване на досъдебното производство, никой от двамата обвиняеми не е разполагал с адрес на територията на Р България, а целта им е била транзитно да преминат през страната от Р Турция до Р Украйна. Настоящата съдебна инстанция отчете обаче, че интензитетът на опасността да се укрият или да извършат друго престъпление е различен за двамата обвиняеми. Съдът съобрази обстоятелството, че Оксана П. е пътувала със сина си, който е малолетен, и за когото същата е длъжна да се грижи. Този факт, както и представения от защитника на обвиняемата, договор за наем на недвижим имот на територията на гр. Бургас, мотивира съда да счете, че поради грижата за малолетния й син, спрямо Оксана П. следва да бъде взета по-лека мярка за неотклонение, като подходящата за постигане на целите на чл. 57 от НПК мярка е „Домашен арест“.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.