В разгара на сезона и най-вече в навечерието на 15 август, когато Несебър е препълнен с хора, темата за паркирането е особено актуална и често става повод за спорове. Както може да се очаква, в населените места, които съзнателно и целенасочено привличат туристи, колите винаги са повече от наличните безплатни паркоместа.

Като при всяко нещо обаче, иновациите винаги изпреварват нормативната уредба и ето, че находчиви наши съграждани, са намерили начин да се възползват от най -доброто и от двата варианта: хем да не плащат, хем всички да си мислят, че са платили и че имат запазено място. Така се ражда феноменът „Неплатен платен абонамент“, за който разказва MELNICATA.COM.

Как се прави? Купуваме или „заемаме“ от някъде произволна табела на стойка. Поръчваме си надпис на лепящо фолио „Платен абонамент“ за 4 лв. от произволна рекламна агенция. Ако целим по-голяма „легитимност“, бихме могли да инвестираме допълнителни 4 лв. и за надпис „Община Несебър“. Накрая гордо поставяме табелата на избраното от нас място и гледаме с пренебрежение на комшията от дясно, който все още се излага с туби и счупени столове, и със съжаление на комшията отляво, който като пълен будала наистина си е платил.

Как обаче разбираме, кои табели са легитимни и кои не? Много е просто – наистина платеният абонамент се отбелязва с червен стикер 2017, моделът на табелата няма значение. Тоест, можете да използвате всяка година една и съща табела и само да подменяте стикера.

Най-интересна е ситуацията с паркирането в квартал Черно море, защото там като цяло проблем с паркирането няма. Кварталът е нов, предвидени са достатъчно паркоместа, както на паркинги, така и в специални уширения на улиците.

Там платен абонамент не се предлага за момента и няма информация кога ще стартира. Тоест, наистина платен абонамент в „Черно море“ не съществува и всички имат еднакви права да паркират, където им хареса. Какво да правим обаче ако държим да паркираме винаги на едно и също точно определено място. Тук човек наистина може да даде свобода на творческия си гений. Разбира се, най-популярни и тук остават тубите, на второ място столове или специално закупени нови и спретнати конуси, на трето място са скобите и табелите с „неплатен абонамент“, като всички са еднакво неправомерно поставени. Появява се обаче и един съвсем нов иновативен метод – записване на номера на колата директно върху асфалта. Иновативността се крие в това, че първо не изисква никаква инвестиция за табела и надпис и второ – никой не може да ти го премести.

Друг феномен се наблюдава в Слънчев бряг, където паркоместа се резервират дори върху тротоарите или по-точно - върху останките от такива.

Решение обаче също има – платен абонамент.

Какви са обаче цените и къде можем да ползваме платен абонамент?

Платен абонамент се предлага на всички общински паркинги, както и на улиците в Несебър. Цените са както следва:

За жители на община Несебър – 75 лв. за 6 месеца на паркинг и 120 лв. за 6 месеца на улицата.

За търговци, които не са жители на общината – 150 лв. за 6 месеца на паркинг.

И така много жители на града си осигуряват спокойно паркиране, срещу равностойността на 2 кутии цигари на месец.

Разбира се, тубите, столовете и дори специално изработените бетонни отливки, с които неправомерно се запазват паркоместа не са нито новост нито рядкост. Има ги отдавна, много хора се дразнят, но поне при тези способи за резервиране на паркоместа на всички е пределно ясно, че за тях нищо не е платено и че, както всеки ги слага където и както си поиска, така и всеки може да ги махне.