Филип Боянов, Дарина Косева, Андрей Тодоров и Ради Гарджев, които са част от задържаните при полицейската блокада на Бургас преди седмица, поискаха да се приберат при близките си, като повечето от тях подчертаха, че трябва да се грижат за децата си. Те са обвинени в каналджийство, като осигурили превоз от Дебелт към София на група чужденци – 10 души, граждани на Ирак, Пакистан и Афганистан. Районният съд на Средец е определил спрямо обвиняемите да бъде взета мярка за неотклонение "Задържане под стража".

По време на съдебното заседание в Окръжния съд в Бургас днес прокурорът настояваше те да останат в ареста. Според обвинителния акт четиримата са извършили тежки предумишлени престъпления, за които наказанието е лишаване от свобода до 6 години и глоба. Някои от тях имат и предишни престъпления, като Дарина Косева например е в изпитателен срок. Според прокуратурата има опасност те да сеукрият или извършат друго престъпление.

Защитана на Филип Боянов подчерта, че липсвали предпоставки за най-тежката мярка за неотклонение, тъй като от доказателствата не можело да се направи извода, че обвиняемият би се укрил. Той не бил осъждан, реабилитиран е. Открит е бил на домашния си адрес и не е осуетявал разследването. Има три деца, най-малкото от които е на 1 годинка, трябвало да се грижи за тях, защото жена му била във влошено здравословно състояние. „Искам да се прибера вкъщи, за да помагам на съпругата си“, каза Боянов пред магистратите. Жена му получавала припадъци.

Адвокатът на Тодоров пък каза, че той бил работник в стопанството на Боянов тяхната дружба била подвела съда, че е извършил престъпление с Боянов.

Защитата на Гарджев пък смята, че нямало достатъчно дани той да е извършил престъпление. Бил повикан по телефона в ОДМВР. Гардеж също поиска да си тръгне, защото имал 4 деца.

Адвокатът на Косева също подчерта, нямало опасност тя да се укрие. Тя била оперирана преди години от онкологично заболяване и получавала инвалидна пенсия. Тя заяви в съда, че желанието й е да се прибере в Българово при майка си и баща си.

Съдът промени мярката за неотклонение на Дарина Косева в "подписка", а за тримата мъже тя остава "задържане под стража".