Необичайна новост се шири сред яки бургаски мъже, които масово започнаха отглеждат посеви в саксии на прозореца. Причината обаче съвсем не е преоткритата любов към земеделието, а нещо много по-куражлийско, поне в очите на силния пол. Любителите на пикантните вкусове сред тях се надпреварват да отглеждат... люти чушки. Хит сред пипера е не какво да е, а новосъздаденият през последните три години сорт Carolina Reaper, спечелил първото си място с лютивина възлизаща на невероятните 1,569,300 единици по скалата Scoville, а единици от тях могат да достигнат дори рекордните 2,2 милиона единици. За сравнение мексиканските люти чушки халапеньо, в зависимост от сорта, се измерват между 5,000 и 8,000 Scoville единици. Това прави чушката Carolina Reaper толкова люта, колкото е лютият спрей, използван от полицията за разпръскване на тълпи. Експлозивната пиперливост на сорта обаче не е пречка, а предизвикателство за мъжкия пол, които се сдобиват със семената онлайн и споделят снимки и опит в социалната мрежа.

„За втора година сея, миналата не ми се получи, не можах да отгледам чушки. Но не се отказвам, обичам люто и твърдо съм решил тази година да извадя реколта. Този път купих семената от друг сайт и се надявам да са по-качествени. Харесва ми това, което правя, затова тази година засях и още няколко парливи сорта, надявам се все нещо да узрее и да сложа на трапезата“, коментира пред БургасИнфо млад мъж от Бургас, който предостави и снимки, но предпочете да запази анонимност.

Запознати твърдят, че въпреки експлозивната му пиперливост, сортът Carolina Reaper имал забележителни вкусови качества, но други не препоръчват неговата консумация, защото може да причини изгаряния в устата.

„Направих разсад в саксии миналата година и после исках да го засадя в градината на село. Жена ми се въпротиви, беше чела, че се препоръчва този сорт дори, когато се бере или купува от магазин да се носят ръкавици и се притесни, че малките чушлета могат да предадат лютивостта си на останалите посеви в двора. В крайна сметка стигнахме до съгласие да ги засадя сред розите. Изкарахме добра реколта, но за съжаление чушката въобще не беше люта, предполагам са ми продали фалшиво семе. Тази година обаче нямам желание пак да сея, ако някой от приятелите ми пожъне успех, ще опитам от техните“, пък разказва друг мъж за опитите си да отгледа най-лютата чушка в света.