Двете момчета – Юрий Атанасов и Никита Соловьов, които станаха герои като подгониха крадец и върнаха чантата на жена навръх 8-ми март, са приятели от година. Двамата заедно тренират кудо и снощи са се разхождали, както правят всяка вечер. „Когато минавахме край сградата на Бюрото по труда, чухме жена да вика. Обърнахме се и забелязахме да бяга мъж. Веднага хукнахме след него. Малко по-късно един друг мъж ни показа, че крадецът се е скрил под сребрист джип. Застанахме до колата, хванах го за шията и го измъкнах. Веднага му казах да върне всичко, което е взел от жената. Измъкнахме чантата и заедно с приятеля ми я върнахме на собственичката й. После разказахме всичко в Пето РУП“, каза Никита пред БургасИНФО.

В момента, когато двамата се втурнали след бягащия бандит, те изобщо не усетили страх. Никита съжалява само, че не са успели да задържат крадеца и да го закарат в полицията. „Помислихме, че може да е въоръжен и да изкара нож, затова след като върна чантата, избяга“, каза момчето. Юрий и Никита днес бяха наградени в сградата на ОДМВР, очаква се утре в Общинския съвет в Бургас да бъде внесено и предложение двамата да получат и Почетна значка от Община Бургас.

Въпреки признателността към тях, двамата са скромни и не се смятат за герои. „Не сме герои. Кой не би помогнал на жена, когато чуе, че тя вика за помощ?“, каза Никита.

Никита е роден в Русия, но от 6 години е в Бургас с майка си – Юлия, която има биосалон в бургаския ж.к. „Лазур“. Както вече съобщихме Никита е ученик в СУ „Димчо Дебелянов“, а Юрий – в Руската гимназия.

По описание на двете момчета, крадецът е мургав мъж на около 40 години, висок около 1,70м., бил е облечен с дънки и яке.