С бюджет от 10 073 473 лева Община Камено ще развива своята социална политика, културна дейност, както и ще изпълнява ключови обекти от капиталовата си програма. Той беше приет днес единодушно от всички 16 общински съветници на сесия на местния парламент.

В разпределението на средствата е предвидено финансиране на дълго очаквани от местните жители обекти като ремонт на Читалище „Просвета“ в Камено, което е център на духовния живот в общината, но буквално се разпада. Сградата не е ремонтирана десетилетия - още от времето на социализма, таванът тече, салонът е мрачен и влажен. С 210 хиляди лева читалището ще има нов живот и ще бъде напълно ремонтирано – с поправен покрив, напълно обновена сцена, столове и подова настилка. В плановете на кмета Жельо Вардунски в по-дългосрочен план е обособяване на конферентна зала, за да може да има съвременни условия за провеждането на заседания, срещи и други мероприятия.

Общината е заделила и 160 хил. лева за закупуване на линейка, на каквато местните жители от години се надяват.

Ще има средства и за ремонт на пътища, като един от тях е участъка, осеян с трапове – между селата Черни връх и Полски извор.

Читалище "Просвета" не е ремонтирано повече от 40 години, а е център на културния живот в община Камено

„Това е един добре балансиран бюджет, без да се надуват приходите. Разходната част е насочена към социалната политика, културата и капиталовата програма“, каза кметът Жельо Вардунки, като представените цифри бяха приети от съветниците от всички политически сили", каза кметът Жельо Вардунски. Той посочи, че финансовите разчети са напълни реалистични.

„Ще продължим да работим в сферата на социалната политика. Закупуването на линейката е желание на много от местните жители. Читалището пък е в толкова окаяно състояние, там ремонт аз не помня да е правен. Освен, че покривът тече и влагата стига вече до първия етаж и инсталацията в момента създава толкова проблеми, лампите загасват, дори има риск от пожар. Преди повече от 5 години беше правен ремонт на покрива, но ако беше по време на моя мандат щях да имам претенции към изпълнителите. Държа ремонтът да бъде направен качествено. Това е обществена сграда. На пътя Черни връх-Полски извор до момента само са били запълвани дупки, които се отварят отново. Искам участъка да го направим добре.“, каза още кметът Вардунски.

100 хиляди лева за Черни връх и Полски извор. Досега само са пълнени дупки. Трябва да направим участъка като хората, иначе пълним дупки и те се отварят отново.

На сесията на Общинския съвет днес положи клетва и новият представител на ГЕРБ Жечка Тодорова. Тя зае място на опитния общински съветник Тонка Добрева, която прекъсна третия си мандат и напусна по собствено желание местния парламент, тъй като ще ръководи значим европейски проект в сферата на социалната политика, както БургасИНФО вече съобщи. Тодорова също има опит в ОбС, тъй като това ще бъде втория й мандат.

Жечка Тодорова е новият общински съветник в Камено, тя има опит, тъй като беше в местния парламент и в предходния мандат