Аз съм гневен накъде се развива страната. За съжаление повечето хора предпочиат пасивната съпротива. Това в днешно време означава саркастични статуси във Фейсбук, хейт и ругатни по адрес на управляващите на маса. Така нещата няма да се случат. Гаранция за успех няма, но човек може да бъде спокоен, че е опитал да направи нещо. Това заяви пред делегатите на Конгреса на АБВ новият лидер на партията Константин Проданов.

Той подчерта, че е бил в инициативната група, възродила АБВ през 2014-та година. „Бях там и заради респекта, който имам към фигури като Първанов и Калфин. Тук сме почтени хора, които предлагат изпълними, конкретни решения. Не градим въздушни кули. Необходимостта от такава формация е в много по-голяма сила днес. С промените, които правим, можем да изведем АБВ и държавата в една успешна орбита“, добави Проданов.

Първото си слово той произнесе малко, след като беше избран за лидер, след което получи поздравления от досегашния лидер Георги Първанов. "Най-голямата ни грешка беше участието във властта. Червената линия, която не трябва да прекрачваме, е коалиция с ГЕРБ - нито явна, нито тайна, категоричен бе той по повод коалиционната посока на АБВ. И я намери вляво и в центъра. Като добави дори и коалиции с патриотични сили, които не са фашизоидни. Левицата трябва да се върне към традиционните си леви ценности. Равнището на бедност, на неравенство е умопомрачително", заяви Проданов. Проблемът е, че традиционните леви партии говорят прекалено политкоректно, според него, и трябва да скъсат с това.

"Да се разграничим от хайвереното ляво на Клинтън и Блеър, което почти се е сляло с дясното. Сандърс и "Подемос" е автентичното ляво. За мен лявото не е етикет, зад който ще се крием и ще се паратизира, а трябва да се води яростна борба с експлоатацията", категоричен е новият лидер на АБВ.

Проданов застъпи позицията, че държавата трябва да инвестира в човешки капитал, във високоефективни производства и да се откаже от приватизацията занапред, докато не покаже, че може да защитава общественият интерес. Пълна прозрачност при боравенето с народна пара и при обществените поръчки, поиска още той.