Устието на Велека край Синеморец и селата Кости и Бродилово са най-уязвими при интензивно топене на дебелата снежна покривка в община Царево, затова и в момента те са под непрекъснато наблюдение. За Велека не се притеснявам, тъй като при повторните контролирани взривове бе направен достатъчно голям пробив в леда и насъбралите се води се изляха в морето. Това казва пред „24 часа” кметът на общината Георги Лапчев.

В момента температурата на повечето места в Царевско е около 0 градуса и снегът не е започнал да се топи сериозно. В село Кости, което е дълбоко в Странжа, на около 30 км от общинския център е натрупана покривка от 1 метър, без да се броят преспите от навяванията.

Там има опасност при по-рязко затопляне Велека да излезе от коритото си. Ако ситуацията стане по-сериозна, обитателите на къщите на нивото на реката се евакуират – това се е правело доста пъти през годините. Под око се държи и близкото Бродилово, където също има делеба снежна покривка. Всички общински пътища са проходими, съобщиха от местната администрация.