13 000 души в област Бургас са без ток. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова. От ЕВН съобщават за частични проблеми с електрозахранването в общините Бургас, Созопол, Приморско, Камено, Средец. Екипи на дружеството работят по отстраняване на авариите.

Товарът на електроенергийната система на страната отбеляза 20-годишен рекорд в понеделник вечерта – 7679 мегавата, каза още министър Петкова. Такава стойност енергетиците не помнят от 20 години. Независимо от това цялото потребление е било удовлетворено, подчерта министър Петкова.

Товарът на електроенергийната система на страната отбеляза 20-годишен рекорд в понеделник вечерта – 7679 мегавата, обяви още тя. Такава стойност енергетиците не помнят от 20 години. Независимо от това цялото потребление е било удовлетворено, посочи енергийният министър.

На 9 януари е имало проблеми с активирането на студения резерв в две от шестте електроцентрали, които осигуряват резервните мощности. Затрудненията са били в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ – Русе, заради замръзването на въглищата.

Теменужка Петкова уточни, че „българската електроенергийна система е стабилна, работи при изпълнение на всички свои ангажименти. И увери, че няма да се стигне до режим на тока.

За природния газ също беше отчетен рекорд в потреблението – 16 млн. куб. метра надхвърли в понеделник. „Искам да успокоя всички български граждани, че доставките са нормални, ритмични, Буларгаз ще задоволи всички потребности от природен газ, както на индустриалните потребители, така и на газоразпределителните дружества. Над 340 млн. куб. метра газ има в хранилището „Чирен“. Добивът на въглища в настоящия момент се извършва в нормални условия. Колегите подават необходимото количество на централите в Маришкия басейн, но заявките няма как да бъдат изпълнени на 100% , защото централите имат и запаси, но няма проблем и с доставките на въглища”, каза Петкова.