Тригодишни деца от Бургас имат по седем до девет кариеса, а някои и пулпити, алармираха бургаски стоматолози. Положението е толкова безнадеждно, че с месеци не могат да се поправят пораженията върху зъбчетата, а докато лекуват едни, се появят нови. Има опасност малчуганите да сменят млечните си зъби с развалени още във венеца.

Много от малките пациенти не изтърпяват процедурите, травмират се психически, плачат, тръшкат се из кабинетите и тогава единственият изход са клиниките в София и Пловдив. Там има специализирани стоматологични кабинети, където на хлапетата се поставя пълна упойка и в продължение на часове се извършва манипулация по пилене и запълване на дупките по всички зъбчета. Доколко е безопасна процедурата по упояването с райски газ и кислород и нужно ли е да се стига до нея, засега медицината мълчи.

Според бургаския детски стоматолог д-р Татяна Дончева, причините са предимно в начина на хранене и липсата на устна хигиена при малките. Виждала съм едногодишни деца в колички, на които майките дават нектар, вместо подходящите за тях хладки чайчета. Масово децата ядат шоколад и то всеки ден, или им се купуват близалки. Хранят се със снакс, царевични пръчици, дъвчащи бонбони, шоколадови вафли, торти и всякакви захарни изделия. Тези храни полепват по зъбния емайл и се махат чак след измиване с четка и паста. Същото се случва и със соковете, които имат много захар и плодова маса. Често родителите мият зъбките на децата си само сутрин, или само вечер. Не им създават навици, не ги учат да се мият сами, не ги проследяват как са се измили и всичко това води до кариеси.

Някои деца могат да бъдат прилъгани и с много внимание и добър подход да изтърпят процедурата с пиленето с машинката, но други са своенравни, не желаят да си отворят устата, пищят, плачат и по никой начин не могат да бъдат лекувани. Тогава препоръчваме клиники в Пловдив и София, където има оборудвани кабинети с анестезиолог и операционна. Пациентите се приспиват и се лекуват, но ако продължат същия начин на хранене, се засягат и постоянните зъби, които са във венеца и като изпадат млечните. И те поникват вече увредени.

Още по-страшното е, че родителите не разбират, че при такива свръхдози от захар, децата могат да развият диабет. Статистика показва плашещи цифри. Децата-диабетици в България са 10 хиляди и броят им продължава да расте. В България има около 520 000 души с диабет, от тях 80 000 са на инсулиново лечение, от които 9 500 са деца!

И малка част от болните подрастващи са родени така, или наследствено обременени. Повечето са се разболели заради неправилно хранене и получавайки ударни дози захари ежедневно.

Затова, родители, внимавайте! Детето може да иска снакс, шоколад, бисквити, десертчета, близалки, но вие сте тези, които можете да кажете не и да им изградите правилни хранителни навици. Лесно е да му запушите временно устата с близалка или шоколадово яйце, но е много трудно после да имате цял живот болно дете!