Оранжев код за валежи от сняг и вятър е обявен в 12 области в Източна България за 10 януари, вторник. Жълт код за ниски минимални температури е обявен в останалите области за 10 януари. В шест области освен жълт код за ниски минимални температури е обявен и жълт код за валежи от сняг.

Синоптиците очакват минималните температури да са между минус 9 и минус 14 градуса, по-високи по южното крайбрежие; в отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра - до минус 20 градуса. Максималните температури ще са в широки граници: от минус 9 - мунис 11 градуса в Северозападна България, до 2-3 градуса в крайните югоизточни райони.

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 12 области на страната за 10 януари, вторник. Предупреждението е в сила за областите Русенска, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Търговищка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска, Кърджалийска. В тези области се очакват валежи от сняг, като ще се образува нова снежна покривка до 20 см. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север. Ще има условия за навявания.

В шест области на страната е в сила жълт код за ниски минимални температури и валежи от сняг. Предупреждението е в сила за областите Великотърновска, Габровска, Старозагорска, Пловдивска, Смолянска и Пазарджишка. В тези области минималната температура ще бъде между минус 9 и минус 14 градуса. Ще има и валежи от сняг, ще се образува нова снежна покривка до 10 см.

В останалата част от страната е обявен жълт код за ниски температури. Той е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София-област, София-град, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска. В тези области минималната температура ще бъде между минус 9 и минус 14 градуса.

През нощта срещу вторник ще бъде облачно и на места ще има превалявания от сняг. В крайните югоизточни райони валежът ще е интензивен, там и температурите ще се повишават. Ще духа слаб, в източните райони - умерен североизточен вятър.

Минималните температури ще са между минус 9 и минус 14 градуса, по-високи по южното крайбрежие; в отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра - до минус 20 градуса.

Във вторник ще се задържи облачно със снеговалежи, по-значителни в Южна България. През нощта срещу сряда и в Североизточна България валежът ще се усили. С повишението на температурите в югоизточните райони снегът временно ще премине в дъжд. Североизточният вятър ще се усили и в Източна България ще е временно силен.

Максималните температури ще са в широки граници: от минус 9 - минус 11 градуса в Северозападна България, до 2-3 градуса в крайните югоизточни райони.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.
Над планините ще бъде облачно, по върховете мъгливо, с превалявания от сняг. По-значителни ще са валежите в Странджа и Родопите. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, ще е умерен и силен. Ще се затопли, максималната температура на височина 1200 метра ще е минус 7 градуса, на 2000 метра - около минус 13 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно със снеговалежи, по-интензивни по южното крайбрежие. Температурите през деня ще се повишават и след пладне мокрият сняг ще преминава в дъжд. През нощта срещу сряда на места ще има поледици. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 1 до 5 градуса. Температурата на морската вода е 2-3 градуса. Вълнението на морето ще се усили, след обяд до 3-4 бала. /dariknews.bg