Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество. Това обяви токсикологътот ВМА Силвия Стойкова. Има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея, каза тя пред bTV.
Според нея олеамид е широко разпространено вещество. Има го в храни, които съдържат растителна мазнина.

Богомил Николов- председател на асоциация "Активни потребители" обяви, че експертите им са изследвали 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение.

Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.

Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

"Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света", подчерта Николов.

Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама.