По-малко от 100 са асансьорите в град Бургас с монтиран в кабината задължителен телефон за спешна връзка, според неофициални данни, установи проверка на БургасИнфо. Апаратът изглежда като екстра, несъвместима с вида на съоръженията в старите блокове, които с грохот отвеждат хората до етажите, където са домовете им. В някои от асансьорите е трудно дори да се открият копчетата на таблото, а камо ли в тях да просъществува телефон.

Крайният сток за монтирането на устройствата изтече през последните работни дни на 2016-та година, а от 3 януари Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария. Това ще се случва на датата, на която асансьорът трябва да мине годишна техническа проверка. Гратисен период няма да има, тъй като гражданите имаха на разположение 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства.

В този асансьор в ж.к. "Славейков" трудно се опазват копчетата за етажите, вандали ги палят за забавление. А как си мислите, че ще просъществува телефон?

Според изискването, наложено от европейска директива, това се прави заради безопасността на хората. Така, твърдят, ще се предотвратят часове стоене на заседнали в асансьора хора при авария, въпреки че вече всеки има мобилен телефон, който обаче често губи обхват в междуетажното пространство. Вграденото устройства за връзка при авария представлява един бутон-аларма, който се задейства, когато асансьорът е заседнал между етажите. В устройстото са запаметени телефоните на всички техници от поддържащата фирма, с която живущите са сключили договор и то започва да ги прозвънява, докато отсреща отговорят. Ако даден телефон дава заето, прозвъняването се прехвърля към следващия запаметен номер и така, докато се осъществи връзка.

Как могат гражданите да се сдобият с това устройство?

Те трябва да се обърнат към фирмата, която поддържа асансьорите в жилищната кооперация. От там могат да предложат един или няколко вида апарати, според доставчиците, с които работят. Апаратите се взимат от различни места – Пловдив, София и други, в Бургас ги няма. Най-ниските цени започват от 170 лева, като има и такива за по 500-600 лева. Оптималният вариант ще струва на хората около 300-350 лева, като това включва цената на „телефона“, инсталационната такса и цена на сим-картата към избран от живущите в сградата оператор. След което всеки месец към оператора ще се плаща такса на стойност 5 лева. Освен, че могат да избират между трите официални телекома в България, хората ще могат да избират и вида на сим-картата – дали тя да е с предплатени минути или с месечна такса, чиято стойност се уточнява в момента на сключване на договор с мобилния оператор. Цялата стойност и всички разходи по нововъведението се покриват от самите потребители.

Изискването за задължително монтиране на това устройство, обаче се оказа нежелано както за жителите, така и за служителите на обслужващите фирми, установи проверка на БургасИНФО. Мотивите на първите са, че всеки вече има мобилен телефон и обяснението, че по този начин се гарантира, че попадайки в шахтата, ако мобилният обхват на телефона на пострадалия се загуби, то устройството ще има обхват - издиша, защото реално сим-картите идват от едно и също място, с еднакво покритие на мрежата. Гражданите също така се притесняват и от вандализъм – никой не може да гарантира, че недоброжелатели няма да строшат „телефона“, или както всеки се е сблъсквал с любимото на тийнеджърите – запалване или залепване с каноколит на бутоните в асаньора.

От друга страна пък техниците, отговарящи за поддръжката, подозират че подпийнали шегаджии могат да звънят по всяко време на денонощието и да подават фалшиви сигнали, които няма как да бъдат отсявани от реалните и услугата вместо за помощ, да се превърне в денонощен тормоз за тях. Освен това, макар и неофициално, мобилните оператори се опитват да вменят на асансьорните техници, те да бъдат тези, които да сключат договор за сим-картите, научи репортер на БургасИнфо. Това обаче ще бъде допълнителна тежест за тях, тъй като във всеки един момент ползвателите на асансьора могат да се откажат от услугите на дадена фирма и да се прехвърлят към друга. Така поддържащата асансьорите фирма може да се окаже с няколко ненужни сим-карти, но изискващи обслужване.