От BurgasINFO изготвихме класация с хората, които оцеляха, въпреки смъртоносните опасности, които ги сполетяха и напук на всички прогнози. Участниците в нея са от най-недолюбвания до най-обичания бургаски персонаж, съвсем обикновени хора, а един от тях дори не е човек.

1.
Престъпният бос Димитър Желязков – Очите


5 куршума, серия от операции, 140 сака с кръвни продукти

На 8 юни 90-те години рязко напомниха за себе си. Датата ще остане в историята със стрелбата в Слънчев бряг, при която в заведение 4YOU един от гардовете на Димитър Желязков – Очите бе застрелян, друг ранен, а самият Желязков се оказа в Реанимацията на УМБАЛ Бургас. В тялото му имаше 5 куршума, нанесли поражения на корема, пикочния мехур и рамената. Петият куршум попадна в белия дроб на престъпния бос, но не криеше опасност за него. Желязков претърпя серия от сложни операции и дълго бе между живота и смъртта. Дори близките му приятели не знаеха дали ще оцелее. Заради огромната кръвозагуба се наложи да му бъдат прелети 140 сака с кръвни продукти. Нещо, което организма на повечето пациенти едва ли би издържал, но тренировките и физическата подготовка се оказаха в негов плюс. А огромното количество кръв бе възстановено на 100% от неговите хора.

Очите бе убиван през ден

Това, което враговете му не успяха да сторят, с лека ръка правеха фалшивите сайтове, които на няколко пъти съобщаваха, че Желязков е починал. Останалата част от гилдията, пък бързаше да потвърди или опровергае информацията.

Но въпреки сериозните поражения върху организма му, Митьо Очите надви смъртта. На 27-ти юни той бе транспортиран от Бургаската болница към София, където се разигра истинска сага, докато бъде приет в друго лечебно заведение. Причината - всички отказваха. В крайна сметка след престой в още две болници, Митьо Очите се възстановява под грижите на близките си.

2. Медицинското чудо Галя

Отравяне с гъби, седмица в кома, шансове, клонящи към нулата

22-годишната Галя Георгиева, която изпадна в кома след тежко отравяне с гъби, живее втори живот, благодарение на лекарите от Реанимацията на УМБАЛ-Бургас. Галя е определяна като медицинско чудо, защото почти винаги пациентите в нейното състояние не оцеляват. Въпреки мрачните прогнози обаче, медиците от Бургаската болница, които са свикнали да се надлъгват със смъртта, не се отказаха и направиха всичко по силите си. Галя постъпи в болницата на 25-ти октомври. Два дни по-рано тя й баща й, които работят като пазачи, берат гъби около Приморско. Бащата Георги ги познава, но има старческо перде и не вижда добре. Дъщеря му също бере. Двамата живеят скромно и това е единствената им вечеря.

Галя е по-тежко пострадала от отровата им. Ден след консумацията на гъбите, тя постъпва в УМБАЛ Бургас. Изпада в кома и се налага да я настанят в самостоятелна зала, заради специфичната миризма на черен дроб. Момичето е в изключително тежко състояние, чернодробните й ензими АСАТ и АЛАТ са 100 пъти над нормата. Борбата е голяма. Тя преминава няколко курса на хемодиализа, но въпреки това остана в същото състояние. По-късно идва в съзнание, но продължава да е на апаратна вентилация, защото не може да диша сама. Постепенно се подобрява. А на 16-ти ноември беше изписана. Галя и баща й благодариха на лекарите.


3.
„Пежо”-то, което се заби в ТИР и се обърна по таван, но всички оцеляха


На 14-ти декември лек автомобил „Пежо” се обърна по таван до стадион „Черноморец“ на бул. „Тодор Александров“. Колата, шифирана от 47-годишен бургазлия, летяла с бясна скорост от „Меден рудник“ към центъра. Тя изхвърчала от пътя и помляла още два автомобила, след което се забила в камион ДАФ, който превозвал плоскости от завод „Кроношпан“ към Пристанището и пътувал в обратна посока. От катастрофата в болница бяха откарани 47-годишен мъж и 25-годишно момиче, като и двамата се отърваха с леки наранявания. При вида на кататсрофата обаче малко хора биха предположили, че развързката ще е щастлива.

4.
20-годишната Биляна

На 25-ти април край стадион „Лазур” лек автомобил БМВ се заби в уличен стълб. Шофьорът и двете му спътнички бяха приети в бургаската болница с множество травми и опасност за живота. След месец в различни отделения на Бургаската болница, тримата се прибераха у дома. Биляна бе най-тежко пострадала, защото всичките й вътрешни органи бяха засегнати. Момичето имаше множество счупвания, сред които на ребра и таз. Биляна, която следва счетоводство във Варна, прекара месец в Реанимацията. Въпреки травмите, животът се оказа по-силен.


5.
Пазителят на Компаса, един от най-обичаните символи на Бургас

снимка: Стела Божидарова

Роди ме, мамо, с късмет, пък ме хвърли на смет

2016-та беше трудна и за най-обичания символ на Бургас – Пазителят на Компаса. Историята на шестгодишния котарак на име Снупи е достойна за филмов сценарий. През октомври миналата година той застана на Компаса в центъра на града и това се превърна в неговото място. Бургазлии го заобичаха, запознаха да си правят селфита с него, а от BurgasINFO му дадохме званието Пазителят на Компаса ( и да си признаем честичко го снимахме, докато спи на работа). А авторът на Компаса дори направи негова скулптура от бронз. Появиха се и две „лични” фейсбук страници на писан, а журналистката Стела Божидарова организира благотворителна фотоизложба, на която той бе патрон. Около Компаса, пък Снупи вече делеше с нахалните гларуси не огризки, а кренвирши и консерви със сьомга.

Но любовта и славата имат и обратна страна. На 26-ти май котката беше жестоко ранена. Още не се знае дали е бил удрян с камъни или блъснат от кола. В същия ден, въпреки травмите, той остана верен на себе си и с последни сили се довлече до Компаса. А неговата спасителка Стела Божидарова вдигна на крак клиника „Мобивет”, а след това Сдружение „Милосърдни сърца”. Последваха седмици лечение в бургаската клиника, изпращане в Тракийския университет, където борбата за живота му продължи. Търсеха се осиновители, които в началото бяха стотици. Когато се разбра, че Снупи страда от котешки СПИН, безвреден за хората, желаещите да го приберат у дома изчезнаха. Котката беше кастрирана, върната в Бургас и настанена в приемно семейство.

След месеци неговото чудо се случи и той намери осиновители в Германия. Така една обикновена бургаска котка, родена навън, осиновена от хора, изоставена на улицата, превърнала се в Символ на града, ранена тежко, сега се радва на нов живот. В малка ферма в Германия, Снупи живее с още две котки със същото заболявани и има стопани, които го обожават.

Няма значение дали си известен, никому непознат или дори не си човек. Когато ти е писано да живееш, просто нищо не може да те спре! А Вие не спирайте да вярвате в чудеса. Весели празници!