Хора с увреждания ще останат без личните си асистенти след празниците. Причината за това е нов модел, по който Столичната община оценява нуждите им.

Хората с увреждания в София кандидатстват всяка година по програма на общината за личен асистент.Списъците с одобрените и с чакащите за асистент за 2017 г. вече са готови.

За 2017 г. са кандидатствали над 1140 деца и възрастни, като одобрените са почти 950. Над 170 остават в листата на чакащи. За тях ще има асистент само ако общината има спестени излишни пари.

Лични асистенти

Всеки кандидатствал получава точки по различни критерии. Миналата година, без значение дали човекът с увреждане работи на трудов или на граждански договор, получаваше до 40 точки. Сега обаче за работа на трудов договор се дават до 30 точки, а на граждански – до 10 точки.

От общината обясниха, че са променили броят точки и правилата, по които ги дават за отделните критерии, а новостите важат за всички и са по-справедливи.Именно тази промяна оставя Силвия Димитрова, която е напълно незряща, без личен асистент. За нея помощник е нужен всеки ден, за да ходи на работа, лекар, както и да изпълнява ежедневните си задължения. През последните няколко години тя се класира по програмата на Столичната община. За следващата година обаче тя остава без помощника си. Въпреки че нищо в живота ѝ не се е променило, общият брой точки, които комисията ѝ дава, пада от 100 на 42. Така името й попада в списъка с чакащите за 2017 г.

Резултатът на Силвия например е намален основно заради това, че работи на граждански, а не на трудов договор, както и заради това, че живее със съпруга си в един дом. Жената обаче е решила да обжалва класирането, което след празниците я оставя без асистент.


„Когато извършвахме промените в наредбата, ги обсъждахме и предложенията затова дойдоха от самите хора с увреждания и самите институции”, твърди Мина Владимирова от Столична община.Друга промяна е , че хората с увреждания, които учат и работят едновременно, вече получават точки само за едно от двете, а не и за двете дейности, както досега.

Бюджетът на програмата на общината е около 6 млн. лв. Ако бъдат реализирани спестявания, част от чакащите ще получат асистент.